A mai brit választások előtt kevésbé volt fókuszban a kripto, de fontos kérdések nyitottak

A kriptós közösség minden országban a különféle választásoknál nagyon figyel arra, hogy milyen megnyilatkozásai vannak az egyes jelölteknek a kriptovalutákkal kapcsolatban. Elég csak megnézni, hogy mit jelent az amerikai elnökjelöltnek, Donald Trumpnak az, hogy mostanában nagyon kriptobarát kijelentéseket tesz. Ahogy Nagy-Britanniában a hathetes kampány után július 4-én elkezdődött az általános választás, úgy vált igazán feltűnővé, hogy mennyire nem volt jelen a kripto ebben a kampányban egyik párt részéről sem. A Munkáspárt, amely a választások esélyese, kampánya során alig említette a kriptovalutákat, így semmit nem tudni a vonatkozó tervekről se.

Néhány olyan kijelentésen kívül, miszerint az országot egy igazi digitális tokenizációs központként akarják erősíteni és támogatják a digitális font terveit, a párt szűkszavúan nyilatkozott a kriptóról. A téma nem került szóba a miniszterelnök Rishi Sunak és a munkáspárti Keir Starmer legutóbbi vitáján sem, amelyen a jólét, a bevándorlás és az Európai Unióhoz fűződő viszony dominált, mint fő kérdés. Bár a konzervatív kormány számos kriptobarát intézkedést szorgalmazott, a jelenlegi programjukban – a munkáspártiakhoz és a liberális demokratákhoz hasonlóan – nem tesznek említést róla.

Nagy-Britannia valószínűleg halad tovább a megkezdett úton

A közvélemény-kutatások szerint a munkáspártiak vezetnek, a szavazók 42%-a támogatja elvileg őket. Az Ipsos júniusi, a választási szándékról készült felmérése szerint a konzervatívok 19%-os támogatottsággal rendelkeznek. A jelenlegi becslések szerint a fent említett munkáspárti Starmer valószínűleg nagy parlamenti többséggel lesz miniszterelnök. Ő és pártja semmilyen formában nem nyilatkozott a kriptókról direktben. A versenybarát környezet megteremtéséről beszéltek úgy általánosságban. Az idei évben a világ lakosságának majdnem fele szavazhat általános választáson. Így Dél-Afrikában, Horvátországban, Finnországban, Litvániában és Franciaországban is, de a legtöbb helyen a kriptovaluták nem igazán képviseltek jelentős témát. Ennek mondjuk a fő oka valószínűleg az, hogy a választókat leginkább érdeklő, kritikus témákra fókuszálnak a politikusok. Azaz az egészségügyre, a biztonságra és a gazdasági fejlődésre. És úgy tűnik, még mindig nem látják, hogy ebben szerepe van a kriptovalutáknak is.

Visszatérve a britekre, a kriptós berkekben nagyon várta mindenki, hogy elfogadják azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a pénzügyi felügyelet számára, hogy a stakelésre vonatkozó szabályok mellett a stabilcoinokat is szabályozza. Ez nem történt meg, mert Sunak a sokak által vártnál korábban kiírta a most zajló választást. Pedig nagy szükség lenne a tisztánlátásra, hiszen jelenleg a szabályozók a kriptót a meglévő pénzmosás elleni regisztrációs rendszer és a promóciós szabályok segítségével felügyelik, de az országnak többre lenne szüksége. A konzervatívok azt mondták, hogy szeretnék, ha az ország kriptoközpont lenne. Tavaly elfogadtak egy olyan jogszabályt, amely segít az iparág szabályozásában. A pénzügyminisztérium már konzultált is arról, hogy miként kívánja szabályozni a kriptopiacokat. De fokozatos megközelítést javasolt, amely a stabilcoinra vonatkozó jogszabályokkal kezdődik. A szakértők megnyilatkozásait figyelve inkább az valószínűsíthető, hogy a kritikusnak tartott témák elvitték a fókuszt a kriptókról. Viszont a megkezdett feladatok és lépések folytatódni fognak, bárki is kerüljön hatalomra.