A Cardano frissítés újabb mérföldkövéhez érkezik március elsején

A Cardano blokklánc projektje még 2017-ben indult el, mögötte az Ethereum csapatának komoly tapasztalatokkal bíró tagjaival is. A cél egy teljes egészében nyitott platform létrehozása volt, amelyben mindenkinek van lehetősége okosszerződéseket írni vagy éppen alkalmazásokat fejleszteni. Sokan vélekednek úgy, hogy a Cardano és kriptopénze, az ADA már elég régóta a top 10 projektbe tartozik a kriptovilágban. És most éppen zajlik egy nagy Cardano frissítés, amely az eddig Shelleynek nevezett változatról fog átállni a Goguen változatra. Erről korábban írtunk már, ahogy arról is, hogy a frissítések híres írók neveit viselik.

Az új Cardano frissítés új távlatokat nyit a felhasználók előtt

Szóval a mostani frissítés három szakaszban zajlik le, az Allegra már befejeződött, most pedig a Mary ért nagyon közel a célhoz. Még február elején létrehozták a Goguen hálózatán a Mary natív tokent és most már biztos, hogy március elején mennek a frissítéssel a mainnetre. A fejlesztést végző IOHK nevű cég nemrég jelentette be, hogy hard fork segítségével március elején felpakolják a Mary protokol updatet a mainnetre. Alapvetően a Shelley frissítés volt az, ami eredetileg végrehajtotta a rendszer decentralizációját, a Goguen viszont megadja azt a lehetőséget most már tényleg, hogy appokat (DApp) lehessen létrehozni a hálózaton.

És ez nem csak egy szimpla frissítés lesz az okosszerződések támogatására. Hiszen az IOHK közleménye ennél bővebben fogalmaz. Eszerint a főkönyv mostantól már több pénznemben fog működni, ráadásul lehetővé válik natív tokenek létrehozása. Sőt, még NFT-ket is lehet majd kreálni. Érdekesség, hogy nem csak a frissítések utalnak irodalmi személyekre, de maga a Cardano kriptopénze, az ADA is híres ősöktől kapta nevét. Az ADA ugyanis a legendás angol író és politikus, Lord Byron lányának keresztneve. Lord Byron volt az, aki állítólagosan az első algoritmust megírta egy általa elképzelt számítógéphez.

Ugye a natív tokenek létrehozásának lehetősége azt is fogja jelenteni, hogy a Cardano már egy többeszközös blokklánc lesz, és még messze a vége. A tervek szerint a Goguen után majd jön a Voltaire, aztán a Basho. A cél egy igazán hangzatos cél: a totális decentralizáció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük