A Cardano partnerségre lépett Európa vezető kutatóegyetemével

A Cardano Alapítvány, a Cardano (ADA) blokklánc mögött álló nonprofit szervezet „a blokklánc oktatásának és a kutatási kezdeményezések érdekében” partnerségre lépett Európa egyik vezető kutatóegyetemével.   

A közlemény szerint a szervezet a Zürichi Egyetem Blockchain and Distributed Ledger Technologies (BDLT) kutatóival a Cardano folyamatos fejlesztése érdekében a konszenzusos protokollok hatékonyságát kívánja vizsgálni. A BDLT szakemberei „értékes eszközöket fognak biztosítani a Cardano Alapítvány számára a fejlesztésekhez”, különös tekintettel lévén a hálózat gazdasági tevékenységének tanulmányozására.

Miközben a blokklánc a perifériáról a főáramba kerül, lényegesen több tudományos kutatásra van szükség az érthetőség fokozására és végső soron a globális elfogadás megteremtésére. Ezért is állítottuk az oktatást alapítvány egyik fő céljának szolgálatába az előttünk álló évekre” – magyarázta Frederik Gregaardot, a Cardano Alapítvány vezérigazgatója.

Az együttműködés az UTXO-k fejlődésére, skálázhatóságára, a tranzakciók és az életciklusok elemzésére szolgál, melynek keretében vizsgálni fogják a hálózatot érő esetleges rendszermanipulációkat és támadási vektorokat.  Dr. Claudio Tessone, a Zürichi Egyetem professzora továbbá megjegyezte, hogy a kooperáció célja „a mikro-viselkedés és a blokklánc alapú rendszerek globális tulajdonságainak összekapcsolása”. A kutatók mindennek eléréséhez „szigorú matematikai és statisztikai modellekkel alátámasztott elemzésekre támaszkodnak.”

Dübörög a Cardano, és ezt a szektor többi tagjai is érzi

A bejelentés egyébként nem sokkal azután érkezett, hogy a Cardano blokkláncon létrehozott tárcák száma idén több mint 500 ezerrel megnőtt, február elején pedig átlépte a hárommilliós határt. A tárcák számának gyarapodása kétségkívül egybeesik a Cardano okosszerződés technológiájának fokozatos elfogadásával, melynek köszönhetően az ADAX DEX decentralizált tőzsde is színre lépett. De idén szó esett a hálózat további frissítéséről is, nemrégiben pedig Snoop Dogg új NFT-kollekciója is a Cardano hálózaton landolt. Tagadhatatlan tehát, hogy a Cardano immár a legkeresettebb DeFi hálózat címet viseli, hiszen a fejlesztők rendkívül elkötelezettek a hálózat korszerűsítése és biztonsága iránt – olyannyira, hogy nemrég még hackerek segítségét is kérte a sérülékenységek feltárásában.