Egy kutatás alapján a cégek 97%-a szerint fényes jövő vár a kriptókra

A Ripple nemrég kiadott közvélemény kutatása szerint a megkérdezett cégek pozitívan látják a kripto fizetések jövőjét, bár a teljes globális adaptációra még várni kell.

Pozitív várakozások

Nemrég a Ripple és a Faster Payments Council (FPC) több vállalat körében végzett közös kutatást. A cégeket többek között a kripto fizetésekkel kapcsolatos véleményükről kérdezték. A megkérdezett cégek szerint a kripto fizetések jelentik a jövőt, és előbb utóbb az egész világon lehetőség nyílik majd digitális valutákkal fizetni. A blokklánc technológián alapuló fizetési rendszerek olcsóbb és gyorsabb fizetési lehetőséget biztosítanak, mint a hagyományos tranzakciók. Emiatt nem kérdés hát, hogy a kripo tranzakciók pár éven belül akár teljesen kiválthatják a hagyományos megoldásokat.

A közvélemény kutatás eredménye

A kérdőívet világszerte 45 országba küldték el az FPC mintegy 900 előfizetőjének. A 25 kérdésből álló kutatást végül 281 juttatta vissza a Ripple munkatársainak. A cégek a gazdaság különféle területein tevékenykednek, a kérdőív ezzel gyakorlatilag a teljes gazdaságot lefedte.
A kitöltő cégek által adott válaszokból kiderült, hogy a cégek 97%-a szerint fényes jövő vár a kriptókra. A megkérdezettek egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy a blokklánc technológia hatalmas szerepet fog játszani a fizetések gyorsabbá tételében. A válaszok alapján a cégek fele arra számít, hogy következő három éven belül a világon szinte bárhol lehet majd kriptovalutával fizetni.

A cégek többsége kiemelte, hogy a blokklánc technológiának köszönhetően csökkenek majd a nemzetközi és a belföldi átutalási költségek is. Emellett a kripto tranzakciók feleslegessé tehetik az előfinanaszírozást és végre valóban átláthatóvá teszik majd a pénzügyi folyamatokat.

Akkor mi a gond?

A válaszokból az is kiderült, hogy a felsorolt előnyök ellenére a megkérdezettek csupán 17%-a biztosított az ügyfeleinek kripto fizetési lehetőséget. A cégek 52%-a ugyan már fontolgatta a bevezetését, mégis több okot is felsoroltak, ami elbizonytalanította őket.

Majdnem az összes cég a szabályozás hiányosságát jelölte meg mint legnagyobb problémát. Ez a probléma jelenleg még az egész szektor jövőjére sötét árnyékot vet, bár a törvényhozók már megkezdték a munkát. Ám hogy abban mennyi köszönet lesz, még senki se tudhatja, különösképpen a SEC által indított boszorkányüldözés fényében.

A második legnagyobb gond, hogy még egy-egy szektoron belül még mindig kevés vállalat fogad el kriptót. Ennek ellenére a válaszadók továbbra is optimisták a kripto fizetések jövőjét illetően.