Montenegró a Ripple segítségével indítja el saját stabilcoinját

A délkelet-európai Montenegró bejelentette, hogy partnerséget kötött a Ripple-lel egy kísérleti projekt elindítására, amelynek célja az ország első digitális stabilcoinjának létrehozása.

A montenegrói miniszterelnök, Brad Garlinghouse, a Ripple vezérigazgatója és James Wallis, a Ripple CBDC-kért felelős alelnöke egy találkozón tárgyalt a projektről.

Dr. Abazovi elárulta, hogy országa együttműködik a Ripple-lel egy stabilcoin kísérleti projektben. “A Ripple-lel és a központi bankkal együttműködve elindítottunk egy kísérleti projektet, amelynek célja az első digitális valuta vagy stabilcoin létrehozása Montenegró számára”jelentette ki.

Montenegró uniós tagjelölt ország, amelynek kérelmét még nem hagyták jóvá. Az ország annak ellenére, hogy nem tagja az euróövezetnek, az eurót használja fizetőeszközként.

A jegybanki stabilcoin a legfrissebb példa a blokkláncfizetési vállalatok azon törekvésére, hogy a fizetéseket világszerte digitalizálják. Egyre több ország kormánya konzultál a saját CBDC fejlesztésével kapcsolatban.

A Ripple korábban egy privát főkönyvet fejlesztett ki a központi bankok számára, hogy 2021-ben tesztelhessék a CBDC-ket. Ugyanebben az évben az XRP-t, az XRP Ledger natív valutáját az XRP Ledger-t a határokon átnyúló CBDC interoperabilitás problémájának megoldásaként reklámozta.

Ivan Boskovic, a montenegrói központi bank fizetési rendszerekért és pénzügyi technológiákért felelős részlegének korábbi igazgatója a múlt hónapban a Currency Research című folyóiratban publikált egy cikket “Central Bank of Montenegro: How to Drive Banking and Payments Innovations in a Small Developing Economy” (Montenegrói Központi Bank: Hogyan irányítsuk a banki és fizetési innovációkat egy kis fejlődő gazdaságban?) címmel.

Boskovic szerint a digitális átalakulás a hosszú távú növekedés kritikus forrása, különösen a pénzügyi szektorban. Ebben a tekintetben a Montenegróhoz hasonló kisebb országoknak sokkal nehezebb akadályokkal kell szembenézni, mint a világ vezető országainak.