A Chainlink a LINK staking bevezetését tervezi

A Chainlink oracle-hálózatának fejlesztésére és a biztonságának megerősítésére irányuló tervek egy új tokenrendszer bevezetésével új lendületet adhatnak a projektnek 2022 második felében.

Mi a Chainlink?

A Chainlink egy decentralizált node hálózat, amely orákulumokon keresztül adatokat és információkat szolgáltat a láncokon kívüli forrásokból a blokklánc okosszerződések számára.

Ha egy okos szerződésnek külső adatforrásra van szüksége, például a Bitcoin USD-ben kifejezett árfolyamára, akkor azt a Chainlink orákulum hálózatától kérheti le. Amikor egy szerződés kérést küld be, a jogosult orákulumok megválaszolják azt. Majd egy Chainlink aggregációs szerződés a pontos eredmény érdekében összeveti az orákulumoktól származó összes adatot. Az orákulumokat LINK tokenekkel jutalmazzák erőfeszítéseikért.

Tehát a Chainlink leginkább arról ismert, hogy orákulum szolgáltatásokat nyújt a decentralizált pénzügyi protokollok számára, ha azok valamilyen láncon kívüli adatokra támaszkodnak. Ilyen lehet a SWIFT fizetési rendszertől kezdve az AccuWeatherig minden, és mindenhez azonnali, pontos láncon kívüli adatjelentéseket is szolgáltat.

A node-ok és az orákulum szolgáltatások

Jelenleg csak a node-ok üzemeltetőiből, infrastruktúra mérnökökből vagy kizárólag a Chainlink számára infrastruktúrát építő cégekből álló professzionális csapatok által üzemeltetett Chainlink orákulumoknak engedélyezett az adatszolgáltatás és a LINK token gyűjtése. Bár bárki elkezdhet csomópontot üzemeltetni, csak azok kapnak feladatot valamilyen adatszolgáltatásra, akik átmennek a Chainlink jóváhagyási folyamatán. Következésképpen a Chainlink nem olyan decentralizált, mint például az Ethereum, ahol bárki, aki rendelkezik 32 ETH-val, teljes értékű node-t futtathat és segíthet a tranzakciók érvényesítésében. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Chainlink node-jai a világ különböző pontjain található adatközpontokban vannak elosztva, ami a hálózatot sokkal ellenállóbbá teszi más központosítottabb szolgáltatóknál.

Azáltal, hogy megbízhatóan összekapcsolja a különböző off-chain forrásokból származó adatokat a chain-en belüli okosszerződésekkel, a Chainlink a blokklánc-infrastruktúra felbecsülhetetlen értékű szereplőjévé vált. A Defi Llama adatai szerint a Chainlink oracle-hálózat mintegy 15 milliárd dollár értéket biztosít az összes olyan protokollban, amely az ő adatátvitelére támaszkodik. 2022 májusában a Chainlink társalapítója és vezérigazgatója, Sergey Nazarov becslése szerint a Chainlink legalább 60%-os piaci részesedéssel rendelkezik az olyan blokklánc vertikális területeken, mint a DeFi és a blokkláncjátékok.

Sokan megkérdőjelezik a Chainlink biztonságát

Annak ellenére, hogy a Chainlink a vezető decentralizált oracle-hálózat, a múltban elég sokszor szembesült kritikákkal a biztonságossága miatt. A hálózat jelenlegi felépítése mellett nincs monetáris ösztönző, amely megakadályozná, hogy a node-ok üzemeltetői összejátszanak egymással, és hogy helytelen orákulum-válaszokat tápláljanak a Chainlink árfolyam-feedjeit használó blokklánc-alkalmazásokba. Végső soron a Chainlink áradatainak pontossága a megbízható orákulumok kezében van. A hálózatot könnyen megtámadhatják, ha ezeket a node-okat üzemeltető entitások jelentős számú hamis árat kapnak más csomópontoktól. Vagy ha kompromittálódnak, megvesztegetik őket, vagy más módon tisztességtelenné teszik őket.

Bár a Chainlinket még soha nem érte támadás, a bizalomra és a korlátozott számú csomópontra való támaszkodás aggasztó lehet sok stakeholder számára. Például azok számára, akik több milliárd dollár értékű, DeFi protokollokba zárt eszközöket tartanak, amelyek a Chainlink blokkláncra támaszkodnak. Csak idő kérdése lehet, hogy mikor lesz túl nagy az ösztönzés a Chainlink oracle-hálózatának megtámadására. A rosszindulatú szereplők komolyan megpróbálhatják megkísérelni az adattovábbítások kompromittálását, hogy hasznot húzzanak a kialakuló káoszból.

Chainlink blokklánc biztonság
Chainlink orákulum hálózat biztonságának növelése

A LINK staking

Éppen ezért a Chainlink oracle-hálózatának biztonságának növelése érdekében a fejlesztők a Proof-of-Stake blokkláncokéhoz hasonló staking rendszer bevezetését tervezik. A staking bevezetése után a csomópontoknak LINK tokeneket kell majd zárolniuk biztosítékként. Ezek megadóztathatók vagy “elkobozhatók” lehetnek, ha egy node tévesen közöl adatokat. A tisztességtelen validálóktól elvett LINK tokeneket ezután újraosztják a tisztességes validálók között.

A hálózat kriptogazdasági biztonsága javulni fog, amint a staking nyomán bevezetik a tisztességtelen node-ok büntetését. Úgy tervezik az egészet, hogy a Chainlink orákulumok támadásának költségei nagyobbak lesznek, mint a támadással elérhető potenciális nyereség. Ily módon az oracle-hálózat ugyanazokból a játékelméleti elvekből profitálna, amelyek visszatartják a rosszindulatú szereplőket attól, hogy megpróbálják megtámadni az olyan blokkláncokat, mint a Bitcoin és az Ethereum.

Ezen túlmenően a staking a Chainlink-hálózatban való közösségi részvételt is elősegíti. A staking modell ugyanis lehetővé teszi majd, hogy bárki, aki LINK-kel rendelkezik, delegálhassa a tokenjeit egy megbízható node üzemeltetőre. A végső cél az, hogy a központi tokenkibocsátás megszűnjön. Így az összes staking jutalom az oracle-felhasználók által fizetett díjakból származik majd.

A staking nyomán egy új reputációs keretrendszer is bevezetésre kerül

A staking rendszer egy új reputációs keretrendszer révén a hálózat biztonságát is növeli. Itt az adatkérésekre folyamatosan gyors és pontos válaszokat adó node-ok adatai elsőbbséget élveznek a kevésbé megbízható csomópontokkal szemben. Ha egy adott kérés esetében túl sok a gyors és megbízható csomópont, a hálózatnak más mérőszámok alapján kell majd eldöntenie, hogy mely node-ok adatait használja fel az orákulumadatok előállítására. Ebben az esetben az egyes csomópontok orákulumszolgáltatásait támogató, stakelt LINK mennyisége is meghatározza majd, hogy kiválasztják-e őket az adatszolgáltatásra, és ha igen, milyen gyakran. Ezek a fejlesztések tehát a csomópontok üzemeltetőinek és a Chainlink-hálózat ösztönzőinek összehangolásával hozzájárulnak a teljes hálózat biztonságának a javításához. A node-oknak nagy mennyiségű LINK-et kell birtokolniuk ahhoz, hogy kiválasztásra kerüljenek az adattovábbításhoz. Ez egyúttal visszatartja őket a hálózat támadásától, mivel ez ártana a csomópontjukat fedező stakelt LINK tokenek értékének.

E két elv kombinálása segíthet abban is, hogy megbízhatóbb és biztonságosabb node üzemeltetők jöjjenek létre. Mivel azok a LINK-tulajdonosok, akik staking céljából delegálni kívánják a tokenjeiket egy csomópontra, el akarják majd kerülni, hogy az átadott tokenjeik egy részét elvegyék, és ez is a becsületes node operátorok malmára hajtja majd a vizet. A legjobb és legbecsületesebb validátorok valószínűleg a legtöbb tokent fogják kapni a stakingbe helyezőktől. Ez egy olyan visszacsatolási hurkot hozhat létre, ahol a gyors és pontos validátorok következetesen kiválasztásra kerülnek. Ezzel növelhető a hálózat általános megbízhatósága és biztonsága.

Mikor fog ez megvalósulni?

Chainlink staking ütemterv
Chainlink staking ütemterv

A Chainlink célja, hogy még ebben az évben kiadja a staking rendszer 0.1-es verzióját. A staking node-ok először csak az ETH/USD kereskedési pár árfolyamát fogják szolgáltatni, és korlátozott funkcionalitással indulnak. Ha azonban a 0.1-es verzió problémamentesen elindul, a fejlesztők kiadják az 1.0-ás verziót, amely további funkciókkal bővül, mint például a staking csökkentés és a felhasználói díjak beépítése a jutalmakba. A jövőben egy teljes 2.0-s verzióval a Chainlink stakinget az árfolyam-információk biztosításán túl más szolgáltatásokra is kiterjesztik, és bevezetik a veszteségvédelmet. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi az oracle szolgáltatások szponzorai számára, hogy biztosítást vásároljanak a pontatlan adattovábbítást nyújtó oracle hálózatokból eredő veszteségek ellen.

Mit hoz a jövő a Chainlink számára?

A staking és a node delegálás elindítása új fejezetet nyit a LINK tokengazdaságában. A csomópontok üzemeltetőit arra fogják ösztönözni, hogy a LINK tokenjeiket a staking révén zárolják. Így többet kereshetnek a központi kibocsátásokból és a felhasználói díjakból. Emellett sok LINK-tulajdonos valószínűleg úgy dönt majd, hogy a staking érdekében delegálja a tokenjeit a node operátorok részére.

Hosszabb távon a LINK staking pedig egyfajta cash flow bevételként működhet a tokentulajdonosok számára. Amint a Chainlink treasury kiosztotta az összes tartalék tokenjét, a forgalomban lévő készlet nem fog tovább növekedni. Ekkor a staking díjak kizárólag az oracle hálózatot használó protokollok díjaitól fognak függeni.

Az azonban, hogy mennyi időbe telik, amíg a Chainlink megvalósítja ezt a roadmap-et, egyelőre még nem világos. Annak ellenére, hogy korábban utaltak a LINK staking 2022 végi kiadására, a rendszer megvalósításának pontos részletei, a tokenek kibocsátásának ütemezése és a teljes 2.0-s staking rendszer kiépítése, és az egésznek az ütemezése még eléggé kérdéses maradt. Mégis, ha a Chainlink be tudja sikeresen vezetni a stakinget és haladni tud a 2.0-ás ütemterv felé, akkor az elkövetkező hónapokban a LINK token újból az érdeklődés középpontjába kerülhet.