A CIA tüntette el Satoshi Nakamotót?

Noha Satoshi kilétét már a kezdetektől rejtély övezi, a digitális közösség tagjai még mindig nem fogytak ki az elméletekből. Most éppen Pete Rizzo, a Bitcoin Magazine főszerkesztője állt elő egy újabb teóriával a bitcoin feltalálójával kapcsolatban. Ő azt feltételezi, hogy Gavin Andresen lehet a rejtélyes zseni.

A CIA is kíváncsi a Bitcoinra

A bitcoin fejlesztő 2011-ben egy fórumon tette közzé, hogy meghívást kapott egy az Amerikai Titkosszolgálat által megrendezett konferenciára. Andresent arra kérték fel, hogy tartson előadást a Bitcoinról a CIA fejeseinek egy a fejlődő technológiákat bemutató rendezvényen. A fejlesztő a rosszmájú megjegyzések és az alaptalan találgatások megelőzése végett jobbnak látta, ha saját maga számol erről be a közösségnek.

A bejegyzésben rendkívül pozitív várakozással nézett az előadás elé. Mint mondta, ő hisz abban, hogy a Bitcoin jobbá teheti a világot, és ez egybevág az állami szervek érdekeivel is. Egyúttal viszont aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy esetleg a titkosszolgálat olyan irányba akarja majd terelni a fejlesztést, ami ellentétes a közösség szándékával.

A CIA “tüntette el”?

Rizzonak azt szúrt szemet, hogy a 2011 júniusában megtartott rendezvény után Satoshit “nem látták többé”. Andresen tovább dolgozott a tokenen, sőt 2012-ben létrehozta a Bitcoin Foundation-t. A későbbiek folyamán azonban egyre gyakrabban kritizálta a fejlesztőket, amiért nem tudták növelni a hálózati kapacitást. Végül 2017-ben végleg szakított a Bitcoinnal és a Bitcoin Cash mellett tette le a voksát.

Ingatag teória

Rizzo feltételezése azonban elég gyenge lábakon áll. Satoshi 2010 decemberében posztolt utoljára a fórumon a DoS támadások kivédésére irányuló munkája kapcsán. A bejegyzés alapján mélyen beleásta magát a témába. A következő év április 26-án azonban emailben tájékoztatta a többi fejlesztőt, hogy más területen folytatja a munkát. Az üzenete alátámasztja, hogy már hónapokkal Andresen 2011 júniusi előadása előtt kilépett a bitcoin fejlesztéséből. Így eléggé valószínűtlennek tűnik, hogy a CIA-nak bármi köze lett volna az eltűnéséhez.

A dúsgazdag remete

Satoshi Nakamoto kiléte a mai napig is a kriptoközösség egyik legnagyobb talánya. Az ismeretlen zseni a feltételezések szerint 1 millió bitcoinnal rendelkezik. A wallet-ján azonban a mai napig se volt semmilyen mozgás, noha az ott pihenő vagyon a Forbes listájának 20 leggazdagabb embere közé repítené a tulajdonosát. Egyesek szerint Satoshi el akarja adományozni az egészet, hogy így számolja fel végleg a bankok önkényuralmát. Mások szerint meg az ufók találták ki és irányítják a token hálózatát.