Újabb elmélet arról, hogy ki is valójában Satoshi Nakamoto

Gerald Votta, a Quantum Economics munkatársának van egy elmélete a Bitcoin megalkotó, Satoshi Nakamoto valódi kilétéről.

Amióta Satoshi Natamoto, a Bitcoin névtelen feltalálója 2011-ben eltűnt, nincs hiány az identitásáról szóló elméletekben.
Hal Finney, Dorian Satoshi Nakamoto, Nick Szabo és Craig Wright mind lehetséges jelöltként szerepelnek azon a listán, akikről már próbálták bebizonyítani, hogy ők Satoshi Nakamoto.

Most hónapokig tartó kutatás után a Quantum Economics Gamefi kutatási igazgatója, Gerald Votta úgy gondolja, hogy megtalálta a választ Satoshi valódi kilétére. Ő szerinte egy kanadai kriptoszakértő, James A. Donald alkotta meg a Bitcoin fehér könyvet. Egy új, november 17-én megjelent cikkben Votta érdekes közvetett bizonyítékokat vázolt fel, amelyek szerinte az összefüggést igazolják.

Milyen bizonyítékokkal állt elő Satoshi Nakamoto kilétéről?

Donald volt az első ember, aki egy kommentet fűzött a Bitcoin fehér könyvéhez 2008-ban, ami felkeltette Votta érdeklődését. Votta azt írta, hogy a komment „majdnem azonnali” időzítése volt számára nagyon gyanús , és ez arra késztette őt, hogy utánajárjon Donald életének.

Így magyarázta az elméletét:

Ha megnézzük az időzítést, Donald már percekkel a Bitcoin fehér könyvének közzététele után kommentel a poszt alá, és nagyon konkrét, technikai kérdést tesz fel Satoshinak. Hogyan tudnád elolvasni a Fehér könyvet, elemezni, megérteni, és rögtön feltenni ezt a csodálatos kérdést skálázásról? Ez szinte lehetetlen.

Votta hozzátette, hogy “Donaldnak nemcsak a számítógépekről, a programozásról és a kriptográfiáról volt fejlett ismerete, hanem a közgazdaságtanban, a történelemben és a jogban is jártas volt. Azonban az ő saját szavajárása és az általa használt kifejezések voltak, amik segítettek összekapcsolnom őt Satoshi Nakamotóval.

Nem ez az első eset, hogy előkerül ez az elmélet. 2014-ben Bruno Kucinskas felhasználó fórumbejegyzése egy Bitcoin-fórumon ugyanerre a bizonyítékra mutatott rá. Neki is a nagyon gyors komment szúrt szemet. Voltak azonban olyan felhasználók azon a fórumon, akik azzal érveltek, hogy az időbélyeg eltérő lehet a különböző archívumokban. Egy másik pedig azt mondta, hogy az időzónák eltérhetnek egymástól, és így ezek megkérdőjelezik a bejegyzés és a válasz közötti időtartam hosszát.

Az is előfordulhat, hogy Satoshi és Donald privátban beszéltek egymással, mielőtt nyilvánosan közzétették a kérdést és a választ. Votta elmondta, hogy elolvasta ezeket a korábbi ellenérveket, de bizonyítékai „magáért beszélnek”. Megjegyezte, hogy Donald Crypto Kong projektjének weboldala is szerinte „szó szerint a megtestesült Bitcoin”.

Votta belemerült a Crypto Kong elemzésébe is. Ez egy olyan szoftver, amely az elliptikus görbe kriptográfiát használja a dokumentumok elektronikus aláírására. „Ez a konkrét program kísértetiesen ismeri a Bitcoin alapjait” – írta Votta. Elmagyarázta azt is, hogy a Crypto Kong projektoldalon található információk és a fehér könyv közötti hasonlóságok nagyon érdekesek.

Nagyon hasonló szóhasználat

Az echeque webhely tartalmazza a Crypto Kong részleteit, és az „echeque.com” Donald „[email protected]” e-mailjének a domainje is volt. Donald legalább egy alkalommal e-mailt küldött Satoshinak erről az e-mail címről,  mondta Votta.
További bizonyítékként szolgálhat, hogy az echeque webhely fő Crypto Kong oldalán a képernyő jobb oldalán található Kong kicsinyített példája egy digitális aláírásnak, amely a harmincnegyedik karakterig megegyezik a Satoshi Nakamotónak küldött aláírással.

Satoshi Nakamoto reply

Miért ne folytathatna tehát Satoshi két külön címről beszélgetést önmagával, ha ő valójában Donald. Votta véleménye szerint ez taktika és trükk volt a „névtelenség megőrzésére és a Bitcointól ellentétes nézet kiváltására”.

Votta állítását a Satoshi által használt írott nyelv elemzésével összegyűjtött bizonyítékokkal is alátámasztja. „[Donald] kommunikációja olyan nyelvezetet tartalmazott, amelyről Satoshi jutott eszembe” – írta.

Szerinte az, hogy Satoshi “kiválóan beszélte nem csak az angol, hanem az észak-amerikai angol nyelvet” azt jelenti, hogy valószínűleg az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban vagy egy volt brit gyarmaton született, nőtt fel vagy tanult. Például Satoshi a „kancellár” szó és a „szívesség” szó brit helyesírását használja.

Hasonlóképpen össze tudta kötni Satoshit Donalddal a „chaumian” szó különös használatán keresztül. Donald használta ezt a szót a Digicash szabadalmakkal kapcsolatos e-mail-válaszában 2003. augusztus 3-án, Satoshi pedig szintén használta ezt 2009. február 11-én.

Ezzel a rejtély megoldódott. Mennyire csekély az esélye annak, hogy két személy ugyanazokkal a digitális aláírás mintákkal rendelkezik, világosan érti az észak-amerikai nyelvet és kultúrát, és majdnem ugyanazt a fehér könyvet osztja meg” – mondta Votta.

Ti mit gondoltok, valójában ő lehet az?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük