A Circle befagyasztotta az USDC eszközöket a Tornado Cash tárcáiban

A Circle, az USD Coin (USDC) mögött álló szervezet feketelistára tette a Tornado Cash által ellenőrzött tárcacímeket, miután az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat vezetett be a kriptomixer ellen.

Az Ethereum blokklánc adatok azt mutatják, hogy a Circle legalább 75 000 USDC mozgatását állította le azzal, hogy feketelistára tette a Tornado Cash tárcáit a szankciók nyomán. Ezek között a címek között van a Tornado Cash USDC poolja is. Ez azt jelenti, hogy azok, akiknek USDC-jük van a Tornado Cash-en letétbe helyezve, nem tudják kivenni a stabilcoinjaikat.

A Circle nem részletezte a feketelistára kerülés tényét. De megerősítette, hogy eleget tett az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Office of Foreign Asset Control (OFAC) – Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatal legújabb intézkedéseinek.

“A Circle egy szabályozott vállalat, és mindent megtesz, hogy teljesítse a szankcióknak való megfelelés követelményeit” – írta a cég egy e-mailben. “Foglalkoztunk a szankciókkal, és blokkoltuk az OFAC Tornado Cash megjelölésével kapcsolatos címeket”.

Az amerikai pénzügyminisztérium azért sújtotta szankciókkal a Tornado Cash-t, mert állítólag segített a Lazarus Group nevű észak-koreai hackercsoportnak tisztára mosni a hackertámadások során szerzett pénzeit. Ez a hackercsoport több nagy horderejű támadást hajtott végre a kriptotérben is, többek között a Ronin és Harmony kriptohidak elleni támadásokkal is őket gyanúsítják.

A tárcacímek feketelistára helyezésével a Tornado Cash többé nem férhet hozzá az ezekben a tárcákban lévő USDC eszközökhöz. Ennek oka, hogy amikor a Circle feketelistára tesz egy címet, a tulajdonos nem tud USDC pénzeszközöket fogadni vagy átutalni a láncban az adott címről. A konzorcium ezt egy bizonyos “blacklist(address investor)” nevű funkció meghívásával teszi lehetővé.

A Circle a Tornado Cash szankciók előtt is már rakott feketelistára kriptocímeket

Nem ez az első eset, hogy a Circle bűnüldözési vagy szabályozási intézkedések miatt feketelistára tesz egy tárca címet. Az USDC-kibocsátó Circle és a Coinbase tőzsdei platform által létrehozott konzorcium 2020. júliusában például befagyasztotta az egyik tárcacímhez tartozó mintegy 100 000 dollár értékű USDC-t. A vállalat akkor közölte, hogy az intézkedés egy bűnüldözési kérésen alapult. A rivális stabilcoin, a Tether az elmúlt években 653 címet fagyasztott be az Ethereumon.

Tornado Cash githbub

Úgy tűnik, hogy a Circle akciója mellett a Tornado Cash is megsínyli a dolgot. A weboldaluk is leállt, és a Github oldaluk is eltűnt az OFAC bejelentése után.