Csalás áldozata lett a Bitfinex – állítják a Crypto Capital ügyben

A Bitfinex igyekszik tisztázni a szerepét a Crypto Capital drog és pénzmosás ügyében.

Mint ahogy pénteken mi is beszámoltunk róla, bilincsben vitték el Ivan Manuel Molina Lee-t, a Crypto Capital elnökét. A lengyel hatóságok szerint Molina Lee majdnem 400 millió dollárt mosott tisztára a kolumbiai kábítószer kereskedelmi kartellek számára kriptopénzeket felhasználva. Az eset különösen nagy port kavart a kriptovilágban, mert a Crypto Capital különféle banki szolgáltatásokat nyújt a kriptopénz vállalatoknak, többek közt a Bitfinexnek vagy az idén csődbe ment kanadai QuadrigaCX számára is.

A lengyel hatóságok sajtóközleménye után nem sokkal a tőzsde is megszólalt az ügyben és igyekeznek tisztázni a szerepüket a vádak alól.

A blog bejegyzés szerint a Crypto Capital hamis színben tüntette fel mind a banki tevékenység kapcsán a szakértelmüket, mind pedig a pénzügyi engedélyeiket. A Bitfinex csalás áldozatának tekinti magát és megteszi a szükséges lépéseket az amerikai és a lengyel hatóságok felé.

“Nem ismerjük a Crypto Capital ügyfeleit, de elutasítjuk azokat a vádakat, mely szerint a Bitfinex vagy ügyfelei kérésére mosták tisztára a kábítószeres pénzeket.”

Az áprilisban felmerült Tether botrány kapcsán továbbra is dolgoznak azon, hogy az eltűnt pénzeket visszaszerezzék.

Zűrös ügyek a Bitfinex körül

Áprilisban már felmerült a hűtlen kezelés vádja a Crypto Capital és a Bitfinex között. Akkor New York állam ügyészsége jelentette be, hogy a Bitfinex elvesztett 850 millió dollárt és az ügyfelek Tether stabilcoinban tárolt pénzeszközeit használták fel a veszteség eltüntetésére. A vád szerint a Bitfinex kriptopénz tőzsde 850 millió dollárt utalt át az ügyfelei pénzéből a Crypto Capital Corp fizetési szolgáltató számára. Az eset után mindössze egy hónappal a Bitfinex bejelentette a LEO token értékesítését amivel 1 milliárd dolláros bevételt ért el – valószínűleg nem véletlenül időzítették ekkora a forrásgyűjtést.