A Coinbase újabb zsíros állami szerződést kapott az amerikai bevándorlási hivataltól

Az amerikai U.S. Homeland Security Immigration and Customs Enforcement (ICE), azaz a bevándorlással és vámkezelésekkel foglalkozó amerikai hatóság, 1.36 millió dollár értékű szerződést kötött a Coinbase kriptotőzsdével szoftver alkalmazás fejlesztés tárgykörben, számolt be róla az amerikai nemzeti közbeszerzési hatóság.

Ez az új megbízás a Coinbase eddigi legnagyobb szövetségi szerződése. Múlt csütörtökön írták alá az egyezséget, ami 40-szer nagyobb értékű, mint a Coinbase eddigi érvényes szerződése a Homeland Security kormányzati szervvel.

Nem ez viszont az amerikai kriptotőzsde egyetlen állami szerződése. Idén augusztusban tették közzé, hogy az ICE már egyszer fizetett egy 29 ezer dolláros számlát a Coinbase-nek egy kriminalisztikai szoftver fejlesztésért. Az augusztus 3-án napvilágot dokumentum szerint azzal indokolták a szerződés tárgyát, hogy “a Coinbase az egyetlen olyan beszállító, aki megfelelő módon képes elvégezni ezt a szolgáltatást.

A dokumentum nem fedte fel, hogy mihez használja az ICE a Coinbase szoftverét. Ebben a dokumentumban csak arról foglaltak állást, hogy “ez a követelmény bűnüldözés miatt érzékeny adatokat tartalmaz, ezért minimális információ osztható meg nyíltan.”

Coinbase központ | Coinbase Shiba

A Coinbase lesz az amerikai hatóságok beszállítója?

Azonban nem a bevándorlási hivatal az első kormányzati szerv, amely a Coinbase-t kereste meg egy szolgáltatással kapcsolatban. Még tavaly jelentette be a kriptotőzsde társaság, hogy szeretne analitikai szoftveralkalmazásokat eladni két amerikai kormányzati szervnek: Drug Enforcement Agency – a drogellenes bűnüldöző szervnek és a Inland Revenue Service – adóhivatalnak.

Az IRS be is jelentette, hogy szeretné használni ezeket az analitikai eszközöket. A céljuk bevetni ezt a blokklánc technológiát kihasználó adócsaló vagy adóelkerülő személyekkel és vállalkozásokkal szemben. Egyik ilyen szoftver a Coinbase Analytics, ami korábban Neutrino néven futott. A Neutrino analitikai szoftvercéget 2019-ben vásárolta fel a Coinbase 13.5 millió dollárért.

Ez akkor egy nagyon ellentmondásos akvizíció volt, ugyanis a Neutrino tagjai hozzáköthetőek voltak az olasz Hacking Team nevű szervezethez is. Ez a vállalkozás pedig kémszoftvert fejlesztett és adott el olyan rezsimeknek mint Szaúd-Arábia, Szudán és Venezuela.

A Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong később sajnálatát fejezte ki az ügylettel kapcsolatban. Az eset után elbocsátották azokat a Neutrino munkavállalókat, akik a Hacking Team csoporthoz is köthetőek voltak. A Coinbase később ezt az analitikai szoftvert eladta az adóhivatalnak és az amerikai titkosszolgálatnak is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük