A Coinbase Ukrajna kérése ellenére nem blokkolja az orosz felhasználókat

A Coinbase nem fog általános tilalmat bevezetni az orosz címeket érintő Coinbase tranzakciókra, annak ellenére, hogy egy ukrán kormánytisztviselő ezt kifejezetten kérte.

A népszerű amerikai kriptotőzsde szóvivője elmondta: “Egy egyoldalú és teljes tiltás büntetné az egyszerű orosz állampolgárokat, akik történelmi valuta destabilizációt szenvednek el a kormányuk demokratikus szomszédjuk elleni agressziója miatt”.

Ukrajna 20 millió dollárnyi bitcoin támogatást gyűjtött össze, mióta az orosz erők megszállták. De tisztában van azzal, hogy ellensége ugyanilyen könnyen használhatja a kriptopénzeket a szankciók kijátszására vagy a fokozódó gazdasági nyomás enyhítésére.

A hétvégén az ukrán miniszterelnök-helyettes és digitális átalakulásért felelős miniszter, Mykhailo Fedorov nyilvánosan felszólította “az összes nagy kriptotőzsdét, hogy blokkolják az orosz felhasználók címeit”. Fedorov angolul tweetelt: “Rendkívül fontos, hogy ne csak az orosz és fehérorosz politikusokhoz kapcsolódó címeket fagyasszuk be, hanem az egyszerű felhasználókét is”.

A Coinbase viszont csatlakozik más kriptotőzsdékhez, amelyek elutasították az ukrán kormány kérésének teljesítését.

A Binance és a Kraken már jelezte, hogy nem lép

A Binance, a világ legnagyobb kriptováltója hétfőn a CNBC-nek azt nyilatkozta: “A kriptó célja, hogy nagyobb pénzügyi szabadságot biztosítson az embereknek világszerte. Ha egyoldalúan úgy döntenénk, hogy megtiltjuk az embereknek a kriptójukhoz való hozzáférést, az szembemenne azzal, amiért a kriptó létezik”.

A Kraken vezérigazgatója, Jesse Powell a Twitteren azt írta: “A küldetésünket jobban szolgáljuk, ha az egyéni szükségletekre összpontosítunk nem a kormány vagy politikai frakció igényeire. A [kriptó] egy kivonulási stratégia az emberek számára, egy fegyver a békéhez, nem a háborúhoz”.

A Crypto.com nem kívánt nyilatkozni az ügyben, míg az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried, aki többször tanúskodott a Kongresszus előtt a blokklánc technológiáról, még nem válaszolt a megkeresésre.

A legtöbben, köztük Powell is, azonban egyértelművé teszik, hogy eleget tesznek a szankcióknak, ha azokat kiterjesztik az egyes állampolgárokra.

A Coinbase, amely nem elérhető az orosz felhasználók számára, ennek ellenére nem korlátozza ügyfeleit abban, hogy oroszországi címekkel bonyolítsanak tranzakciókat. A szóvivője azt mondta: “Továbbra is végrehajtjuk a bevezetett szankciókat, beleértve a számlák és tranzakciók blokkolását, ha azok szankcionált személyeket vagy szervezeteket érintenek”.

Az orosz kormányt, valamint kormányzati személyeket és gazdag üzletembereket már eddig is szankciókkal sújtott Európa, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok. A nyugati országok közelmúltbeli korlátozásai komoly hatással vannak az orosz gazdaságra. Az Oroszországból érkező jelentések szerint hosszú sorok állnak a bankautomaták előtt, mivel az emberek készpénzt akarnak felvenni, felkészülve a totális pénzügyi válságra.