A Corvinus Egyetemen tart előadást a világhírű szabadpiaci közgazdász

Ismét Budapestre látogat David D. Friedman világhírű szabadpiaci közgazdász. Az elismert szakember és jogtudós nézetei igen közel állnak ahhoz filozófiához, ami a bitcoin és a kriptopénzek mögött álló decentralizáció képvisel.

David D. Friedman, világhírű közgazdász, jogtudós és híres anarcho-kapitalista szerző, Milton Friedman, Nobel-díjas közgazdász fia, ismét Budapestre érkezik, és előadásában frissítő, újszerű gondolatokat kaphatunk az externáliák problémaköréről. Friedman olyan érdekes kérdésekre keresi a válaszokat, mint: Mik az ipari, kereskedelmi és emberi tevékenység nem kívánt hatásai? Miként gondolkodjunk a túlnépesedésről, környezetszennyezésről, klímaváltozásról, járványokról? Mit tegyenek és mit ne tegyenek a kormányok a negatív következmények kiküszöbölése érdekében?

Az előadás, mely ezúttal a Budapesti Corvinus Egyetem Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszék szervezésében valósul meg, angol nyelvű lesz. Az esemény ingyenesen látogatható, mindenki számára elérhető, regisztráció pedig nem szükséges.

De kicsoda David D. Friedman?

David Friedman a Nobel-díjas közgadász Milton Friedman fia az apjánál is újítóbb nézeteket vall. 1965-ben végzett a Harvardon kémiából és fizikából, majd PhD-t szerzett elméleti fizikából is. Az akadémiai előképzettsége ellenére később a közgadaságtanban és a jog területén ért el sikereket. Jelenleg a Santa Clara egyetem professzora és rendszeresen publikál a Liberty Magazinban.

1973-ban publikálta a Machinery of Freedom című könyvét, melyben an anarcho-kapitalizmus egy új formáját írta le. E szerint minden szolgáltatást, beleérte a jogrendszert is a szabad piac segítségével, az állam mindennemű beavatkozása nélkül kéne igénybe venni. Ennek útja az állami javak privatizációja és maga a jog magán kézbe kerülése lenne.

Friedman 2017-ben “Az állam nélküli jog múltja és jövője” címmel tartott előadást a Kossuth Klubban. A radikálisan anarchista Friedman szerint az államra semmi szükség nincs, mert túlságosan elnyomja a társadalmat. Ehelyett minden szolgáltatást a magánszférának kéne biztosítani – beleértve a jogrendszert is – egy önkéntes, decentralizált együttműködésen kellene alapulna. Ennek lehetőségeiről és tapasztalatairól beszélt előadásában Friedman.