Fidesz és az ellenzék képviselőjelöltjei közös plakáton – mutatjuk mi ez!

Színes profilképű politikusok jelentek meg egy óriásplakáton Budapesten a múlt hét során, amin mind a kormánypárt, mind pedig az ellenzék politikusai egymás mellett tűnnek fel. Utánajártunk mi is ez.

Politikusok pixelben

A magyar kriptoközösségben kezdtek el megjelenni a napokban posztok egy led plakátról, ami a budapesti Sugár áruház falán található, és amin különböző politikusok pixelizált képei voltak láthatóak – kormánypártiak és ellenzéki képviselőjelöltek egyaránt.

Ment a találgatás a közösségi médiában, hogy miről is lehet szó. Ugyanis nem is akármilyen képekről van szó, mindegyik egyéni képviselőjelölt valami egyedit visel. Például Szijjártó baseball sapkában, Gyurcsány fejkendőben, Gödény orvosi maszkban szerepelt a plakáton. De Németh Szilárd mekis sapkájával valószínűleg mindent vitt.

Metavote NFT szavazás

Kiderítettük, hogy a plakát a Metavote.eu gerillakampányához kapcsolódik, ezért fel is vettük velük a kapcsolatot és elküldtük kérdéseinket. A válaszokból egy rendkívül érdekes projekt képe bontakozik ki:

A MetaVote a közelgő parlamenti választások miatt most még inkább aktuális témát boncolgat, ugyanis a blokklánc alapú szavazást szeretné népszerűsíteni az országban. Ezt pedig egy rendkívüli megoldással, egy NFT kollekcióval szeretnék minnél szélesebb körben terjeszteni most.

Transzparens és anonim szavazás a blokklánc technológia segítségével

A MetaVote célja, hogy a társadalmat érintő legfontosabb kérdésekben egy transzparens, de mégis anonim rendszer keretén belül lehessen szavazni lehetővé téve a közvetlen demokrácia kialakulását. A beérkező szavazatok a blokklánc technológia segítségével mindenki számára nyilvánosan visszakövethetőek, de mégis anonimitást biztosít a szavazók számára.

A blokklánc alapú szavazással egyre több ország kísérletezik, többek között az Egyesült Államok, Oroszország és Venezuela is tesztelt már hasonló rendszereket. De nem is kell ilyen messzire utazni, 2020-ban Romániában szintén a blokklánc technológiát hívták segítségül, hogy biztosítsák a választások tisztaságát.

A blokklánc hálózaton történő szavazás rengeteg előnnyel járhat. Megszüntetheti a választási csalásokat, a szavazatok érvénytelenségét, az emberi hibákat valamint megoldja azt a problémát is, miszerint a választópolgárnak fizikailag jelen kell lennie ahhoz, hogy szavazni tudjon. A szavazatokat le lehet ellenőrizni, nyomon követni és azok eredményét azonnal elérhetővé lehet tenni, amint a szavazás lezárult.

A 2022-es országgyűlési választás amolyan pilot projektnek is tekinthető a MetaVote ötlete révén. A MetaVote csapata arra szeretne rávenni ugyanis most minél többeket, hogy szavazzanak online az egyéni NFT jelöltekre és országos NFT listára, hogy kialakulhasson az első virtuális parlament az országban.

Szavazz NFT képviselőjelöltekre

A szavazatod a Metavote.eu oldalon lehet leadni. Válaszd ki a kedvenc egyéni NFT jelölted és az országos NFT listát, akire szavazni szeretnél. A szavazatok hitelesítését magyaroszági mobilszámra érkező sms-sel biztosítják. A szavazás tisztaságának érdekében szavazatod ezzel a biztonsági kóddal tudod csak véglegesíteni. A jövőbeli céljaik között szerepel, hogy a beérkező szavazatokat publikus, osztott főkönyvi adatbázisban tárolják, melyhez rendelkezésre fog állni egy decentralizált alkalmazás, ami át fogja venni a hitelesítő szerepét.

A szavazatok aktuális állása a honlapon nyomonkövethető, így kaphatsz egy képet a (kripto) közösség pillanatnyi párt preferenciájáról is.

És hogy mire jó, ha szavaztál?

Azok a szavazók, melyek országos listára és egyénire is rendelkeznek hitelesített szavazattal, beléphetnek az MetaVote NFT piacára, ahol 506 db jelöltről egyedileg készített NFT-k között válogathatnak és a TOP 100 jelölt NFT-ből véletlenszerűen készített 9494 db mutáns NFT-t nyomtathatnak maguknak. Akár egy mekis sapkás Németh Szilárdot is!

Ezek az NFT képek ún. ‘pixel art’-ok, melyek egyesével, kézzel készültek és rögzítésre kerültek az Ethereum blokkláncán. A virtuális parlament felállásakor csak azok szavazhatnak a parlament elé kerülő kérdésekben, akik birtokolnak legalább egy ilyen politikus vagy mutáns NFT-t. Az NFT nyomtatás ára 0.01 ETH.

A MetaVote elmondása szerint az NFT birtoklásával egy olyan közösség tagjává válsz, melynek célja a digitális demokrácia létrehozása. Ezért azt ajánlják, hogy használd őket a közösségi felületeken profilképként, hogy az eszme, azaz a közvetlen demokrácia minél szélesebb körben terjedhessen el itthon is.