Budapestre jön Ⓐ David Friedman Ⓐ, a világhírű szabadpiaci közgazdász

Jövő hét szerdán, június 7-én a Kossuth Klubban tart előadást David Friedman a Szabadság Filozófiája rendezvényén.  A világhírű szabadpiaci közgazdász és jogtudósról a nézetei igen közel állnak ahhoz filozófiához, ami a bitcoin és a kriptopénzek mögött álló decentralizáltság képvisel.
Buy Bitcoin at CEX.IO

David Friedman és a bitcoin kapcsolata

Bitcoin, mint virtuális arany

Friedman még 2011-ben fejtette ki véleményét a bitcoinról egy blog bejegyzésben. Ebben részletezi, hogy a bitcoin akár virtuális aranyként is kezelhető majd a jövőben, azonban mind előnyei mind pedig hátrányai is vannak a kriptopénzeknek, akár csak az aranynak.

A közgazdász szerint a bitcoin, mint a virtuális arany nagy előnye, hogy nem függ az információtól és a bizalomtól. A hagyományos pénzek esetében ugyanis meg kell bizonyosodni azok valódiságáról, hogy értéket képviseljenek, míg a bitcoin tranzakciók mindenki számára transzparensen láthatóak a nyilvános főkönyben. Nem lehet hamisítani, a bitcoin bányászok minden tranzakció hitelesítését ellenőrzik és rögzítik a blokkláncon.

Előadás a Kossuth Klubban

David Friedman anarcho-kapitalista közgazdász

David Friedman a Nobel-díjas közgadász Milton Friedman fia az apjánál is újítóbb nézeteket vall. 1965-ben végzett a Harvardon kémiából és fizikából, majd PhD-t szerzett elméleti fizikából is. Az akadémiai előképzettsége ellenére később a közgadaságtanban és a jog területén ért el sikereket. Jelenleg a Santa Clara egyetem professzora és rendszeresen publikál a Liberty Magazinban.

1973-ban publikálta a Machinery of Freedom című könyvét, melyben an anarcho-kapitalizmus egy új formáját írta le. E szerint minden szolgáltatást, beleérte a jogrendszert is a szabad piac segítségével, az állam mindennemű beavatkozása nélkül kéne igénybe venni. Ennek útja az állami javak privatizációja és maga a jog magán kézbe kerülése lenne.

Friedman a jövőhéten “Az állam nélküli jog múltja és jövője” címmel tart előadást a Kossuth Klubban. A radikálisan anarchista Friedman szerint az államra semmi szükség nincs, mert túlságosan elnyomja a társadalmat. Ehelyett minden szolgáltatást a magánszférának kéne biztosítani – beleértve a jogrendszert is – egy önkéntes, decentralizált együttműködésen kellene alapulna. Ennek lehetőségeiről és tapasztalatairól beszél majd előadásában Friedman.

Facebookon megtalálhatjátok a további részleteket az egyébként INGYENES eseményről.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük