A Credit Suisse vezérigazgatója buboréknak nevezte a Bitcoint, most a volt bankja küzd az összeomlás ellen

A Credit Suisse korábbi vezérigazgatója, Tidjane Thiam többször is éles kritikákkal illette a Bitcoint és az egész kriptoipart. Elmondása szerint a világ legismertebb kriptovalutája egy kockázat, egy hatalmas buborék, és folyamatosan azt ismételgette, hogy nem érdemes belefektetni. Továbbá azt is kijelentette, hogy Satoshi Nakamoto anonimitása problémát jelent, és hogy a pénzügyi intézményeknek távol kellene maradniuk a BTC-től.

„Amennyire meg tudjuk állapítani, az egyetlen ok, amiért bitcoint lehet venni és eladni, az a pénzszerzés. Ez pedig nem más, mint a spekuláció és a buborék definíciója.” – hangzott el Thiamtól.

A volt vezérigazgató azt is elmondta, hogy a bűnözőket jobban vonzza a bitcoin és a kriptovaluták világa, mint az átlagos befektetőket.

„Nem sok kedvem van egy olyan valutába fektetni, amely ilyen pénzmosás elleni kihívásokkal küzd.” – elmélkedett korábban Thiam.

Előre ugorva az időben a kriptovaluták elleni felszólalása után Thiam azt veszi észre, hogy nem is a bitcoin, hanem a Credit Suisse küzd az összeomlás ellen. A pénzügyi intézményt most Svájc legnagyobb bankjának, az UBS-nek kell megmentenie. Jelen állás szerint a helyi kormány közvetítésével az UBS Group megállapodott a Credit Suisse felvásárlásáról, amelynek révén javítani szeretnének a bankszektorban eluralkodott bizonytalanságon. A felvásárlás értékét nem hozták nyilvánosságra, de egyes források szerint több mint 2 milliárd dollárról lehet szó.

A svájci központi bank szerint sikerült olyan megoldást találni, amely biztosítja a pénzügyi stabilitást és megvédi az ország gazdaságát ebben a nehéz helyzetben.

A volt vezérigazgató jóslatának ellenére a bitcoin folyamatosan tör felfelé, és most már tényleg a legnagyobbakkal hozható szóba. A világ legismertebb kriptovalutájának piaci kapitalizációját tekintve a világ 12. legértékesebb eszközévé vált. Árfolyamát nézve a cikk írásának időpontjában 27 670 dollárról beszélhetünk a CoinMarketCap adatai szerint.