A Crypto.com csökkenti a jutalmakat, a közösség felháborodott

Néhány felhasználó a Crypto.com jutalmazási programjának módosításait elkapkodottnak és agresszívnak tartja. 

A Crypto.com bejelentette, hogy a CRO kriptokártya jutalmazási programját 2022. június 1-jével módosítja. A változtatások közé tartozik a pénzvisszafizetés csökkentése, a pénzvisszafizetés havi felső határának módosítása, valamint a CRO stakelési jutalmak fokozatos megszüntetése. A cég a közelmúltban a Crypto Earn programját is megváltoztatta a stakelési juttatások csökkentésével.

A közösség csalódottságát fejezte ki a változások miatt, és sok jelezte, hogy a drasztikus jutalomcsökkentés miatt más platform után néz. A Crypto.com szerint azonban a változásokra azért van szükség, hogy a fenntarthatóság hosszú távon is biztosítva legyen.

Mi történt a Crypto.com-mal?

A Crypto.com-ot tavaly a világ leggyorsabban növekvő kriptopénz platformjának nevezték. Ez egy Matt Damon által vezetett globális reklámkampánynak, de leginkább a nagyvonalú jutalmazási programjának volt köszönhető.

A cég egy többszintű kártyarendszert működtet, kezdve az ingyenes Midnight Blue kártyától egészen az Obsidian kártyáig, amelyet 350 ezer euró értékű CRO token 180 napon át tartó stakelésével lehetett kapni.

Minél magasabb a kártyaszint, annál bőkezűbbek a felkínált jutalmak. Az Obsidian kártyatulajdonosok többek között 8% pénzvisszatérítést kapnak a kártyával való fizetések után, visszatérítést a Spotify, az Amazon Prime és a Netflix előfizetési szolgáltatásaira, valamint a legmagasabb stakelési jutalmat.

A cég azonban 2022. június 1-jétől számos kedvezményt megvon. Például egy Jade Green/Royal Indigo kártyatulajdonos (aktív CRO stakeléssel) jelenleg 3%-os pénzvisszatérítést élvez, ha a kártyával költekezik. Ez azonban a jövő hónaptól a felére, 1,5%-ra csökken.

A kártya megszerzéséhez szükséges CRO stakelés után a felhasználók akár évi 12%-ot kaphattak, a vállalat azonban most azt tervezi, hogy a változások hatályba lépése után ezt nullára csökkenti.

“A kártyaprogram ezen változtatásainak bevezetése nehéz döntés. Elkötelezettek vagyunk, hogy továbbra is új partnerségeket tárjunk fel, hogy nagyobb értéket és előnyöket teremtsünk a kártyabirtokosaink számára, mint például a Dosh-sal, egy pénzvisszatérítési jutalmazási platformmal való partnerségünk az Egyesült Államokban.”

A közösségnek nem tetszik a Crypto.com lépése

A közösségi médiát ellepték a változásokról szóló hírek és kommentek. Többen azt kifogásolták, hogy miért kellett ilyen durván, egyik percről a másikra lecsökkenteni a jutalmakat, miért nem fokozatosan csökkentették azokat, hogy a felhasználók alkalmazkodni tudjanak.

“A probléma itt az, hogy mennyire hirtelen csinálták, tehettek volna egy bejelentést, hogy fokozatosan csökkentik a stakelési jutalmakat, így az embereknek még van idejük átgondolni, hogy kitartanak-e mellette vagy sem.”

Többen a Redditen azt írták, hogy a Crypto.com “kétségtelenül sok embert fog elveszíteni”.

“A jutalmak lefaragása túl agresszív volt, olyan agresszív, mint a marketingkampányuk, úgy tűnik, ez a működési módszerük.”

Bár az széles körben elfogadott, hogy a nagylelkű jutalmak nem tarthattak örökké, abban mindenki egyetért, hogy a Crypto.com nem bánt ésszerűen az ügyfelekkel, mivel nem adott megfelelő időt a felhasználóknak az alkalmazkodásra.

Vasárnap óta a CRO árfolyama 25%-ot zuhant. Bár a bitcoin azóta némiképp magára talált, a CRO jelenleg is pirosban toporog.