A Crypto.com és a Coinbase is zöld utat kapott Olaszországban

A két kriptotőzsde hivatalosan is megkapta a regisztrációs és szabályozási jóváhagyást az Organismo Agenti e Mediatori, más néven OAM, Olaszország elsődleges pénzmosás elleni szabályozó hatóságától. A jóváhagyás ténylegesen megadja a kriptotőzsdék számára a lehetőséget, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat olasz ügyfeleknek kínálják.

Mindkét vállalat azon igyekszik, hogy kiterjessze termékkínálatát egész Európára. Az OAM szabályozói jóváhagyásával olyan kulcsfontosságú szereplőkhöz csatlakoztak, mint például a Binance, amely egyike azon kevés kriptoeszköz-szolgáltatóknak, melynek engedélye van virtuális eszköz-szolgáltatások nyújtására Olaszországban.

Bár Olaszország szabályozási megközelítése a kriptóhoz messze nem egységes, a kormányzat igyekszik előmozdítani a blokklánc technológia bevezetését. A hónap elején az olasz gazdaságfejlesztési minisztérium bejelentette, hogy egyes blokkláncprojektek akár 46 millió dollár állami támogatásra is jogosultak lehetnek.

Eközben júniusban Olaszország elsődleges tőzsdéje, a Borsa Italiana bevezetett egy úgynevezett “Bitcoin-tematikus” tőzsdén kereskedett alapot, amely BTC kitettséget biztosít az olasz intézményi befektetők és nyugdíjtervezők számára.

A Crypto.com terjeszkedése

Annak ellenére, hogy a közelmúltban 260 alkalmazott elbocsátásáról érkeztek hírek a költségek csökkentése érdekében, a Crypto.com továbbra is arra költ, hogy világszerte bővítse ügyfélkörét.

2022 márciusában a Crypto.com csatlakozott azon kriptotőzsdék listájához, amelyek megkapták a dubaji virtuális eszközöket szabályozó hatóság engedélyét. Az ideiglenes jóváhagyás lehetővé teszi a vállalat számára, hogy bővítse ügyfélkörét és regionális központot hozzon létre az emírségben.

Eric Anziani, a Crypto.com COO-ja elmondta:

“A Közel-Kelet és Afrika számára regionális központot nyitunk itt, Dubaiban. Nagyszerű kiegészítés lesz, hogy innen irányítjuk a működésünket, mivel az Egyesült Arab Emírségek diverzifikálja az iparágakat, és igyekszik bátornak lenni és lehetőségeket teremteni. Nem csak azért vagyunk itt, hogy nagyobb piaci részesedést szerezzünk, hanem azért, hogy egy szélesebb ökoszisztémát hozzunk létre, ahol mindenki számára több lehetőség nyílik”.

A Szingapúri Monetáris Hatóság (MAS) a továbbiakban elvi engedélyt adott a vállalatnak arra, hogy fizetési szolgáltatásokat nyújtson a dél-ázsiai piacon. Kris Marszalek, a Crypto.com társalapítója és vezérigazgatója megjegyezte, hogy Szingapúr egy virágzó piac, jól szabályozott környezettel, ahol a vállalat elmélyítheti gyökereit.

A vállalat terjeszkedési szériája tovább folytatódik, mivel a Görög Tőkepiaci Bizottság engedélyt adott a görögországi működésre.

A Coinbase és a növekvő válság

Az olasz felügyeleti hatóság jóváhagyása ritka pozitív esemény volt a Coinbase számára az elmúlt hónapokban.

Az utóbbi időben a Coinbase kriptotőzsde mondhatni kapta az ívet, miután elbocsátotta az alkalmazottait. A vállalat 2022 június elején felbontotta néhány újonnan felvett munkatársának munkaszerződését, és a piaci körülmények miatt 1100 alkalmazottól váltak meg. A Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong makrogazdasági aggodalmakra és a fenyegető recesszióra hivatkozott a lépés okaként.

A költségtakarékossági törekvések ellenére a vállalat teljesítménye csökkent. A Bloomberg jelentése szerint a tíz legjobb tőzsdei helyről a14. pozícióra csúszott le. Ez a visszaesés úgy következik be, hogy a piaci részesedése az első 30%-os kriptotőzsdékhez képest a második negyedévben 3,6%-ra esett vissza az első negyedévi 5,3%-ról. A harmadik negyedévben eddig 2,9%-os a piaci részesedése.

Július 15-én egy Business Insider jelentésből kiderült, hogy a Coinbase azt tervezi, hogy felfüggeszti affiliate-marketing programját az Egyesült Államokban. Sok kritikus azt állította, hogy ez egy olyan lépés volt, amellyel a vállalatot a fenyegető likviditási válságtól akarták megmenteni. Bár a Coinbase közössége a védelmére kelt, a tőzsde mégis stabilcoin kiáramlást tapasztalt.

A CryptoQuant-tól származó, a jelentésben szereplő on-chain adatok azt sugallják, hogy a Coinbase stabilcoin állománya a 2022. januári 1,2 milliárd dolláros csúcsról 284 millió dolláros értékre csökkent 2022. július 15-én.