A csődbement Voyager kriptohitelező eladja eszközeit

Több mint 100 millió dollár értékű kriptoeszközt adott el a Voyager február 14 óta. A kriptohitelező platform Valentin nappal kezdődően napi rendszerességgel értékesítette eszközeit a Coinbase tőzsdéjén. Az eladott eszközök listáján többek között Ethereum, Shiba Inu, SushiSwap, Chainlink és sok más szerepel.

A Lookonchain blokklánc-elemző profil fedte fel a 23 különböző tokennel történt tranzakciót, amelyek értéke meghaladja a 100 millió dollárt. Az alábbi képen a tokenek listája látható, az értékükkel együtt amerikai dollárban kifejezve. A Coinbase még nem válaszolt a Cointelegraph megkeresésére, hogy megerősítse az állítás legitimitását.

Voyager

A Lookonchain hozzátette, hogy a Voyager jelenleg 631 millió dollár értékű kriptoeszközzel rendelkezik – főként ETH-ban, USDC-ben és SHIB-ben.

A Peckshield blokklánc elemző cég szerint a kriptohitelező platform 250 milliárd egységnyi Shiba Inu tokent küldött a tőzsdére 15 000 ETH token mellett. Hozzátette, hogy a Voyager 2022 szeptemberében 105 000 egység ETH-t kapott a csődbe ment FTX tőzsdétől.

A Voyagert a Binance.US vásárolja fel

A befuccsolt kriptobróker vállalat csődbejelentése után megkezdődtek az ajánlattételek a platform felvásárlásáért. Kezdetben az érdeklődők élén az FTX, a Binance és a Wave Finance állt. Az első kizárásának okát gondolom senkinek nem kell részletezni. Egyébként övéjük volt a legmagasabb ajánlat, az FTX 1,422 milliárd dollárt kínált fel az eszközökért. A szóban forgó kirptotőzsde összeomlása miatt az ajánlattételi szakasz újraindult. Ezután lett a Binance amerikai leányvállalata, a Binance.US a kriptoeszközök nyertese, mely 1,022 milliárd dollárt ajánlott fel értük. Az üzletben 2023. április 18-át tűzték ki a felvásárlás befejezésének határidejeként.

Tehát a hitelező jelenleg a Binance.US-nek történő potenciális eladás közepén áll. Azonban a dolgok, ahogyan azt a kriptóban a szabályozók közbeavatkozásával megszokhattuk, nem mennek olyan gördülékenyen. Az üzlet az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) és más szabályozó hatóságok ellenállásába ütközik.

A szabályozó hatóságok ellenzik az üzletet

A SEC kétségbe vonja a Voyager azon képességét, hogy a Binance felvásárlásával véghez tudja vinni a tervezett eszközátrendezést. Aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban is, hogy a Voyager a csőd után vissza tudja-e fizetni az adósok egyes eszközeit.

New York déli körzetének amerikai csődbíróságához benyújtott február 22-i beadvány szerint a SEC úgy véli, hogy a Binance.US felvásárlására vonatkozó eszközátrendezési terv egyes elemei sérthetik az értékpapírjogot.

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet hivatalosan vizsgálja, hogy a Binance.US és a vele kapcsolatban álló adósok megsértették-e a szövetségi értékpapírtörvények csalás elleni, regisztrációs és egyéb rendelkezéseit. A SEC különös aggodalmakat állapított meg a tervezett felvásárlás révén az eszközök biztonságával kapcsolatban.

A szabályozó szerint a Voyager eszközeinek tervezett megvásárlásáról nyújtott információk nem körvonalazzák megfelelően, hogy a Binance.US vagy a kapcsolt harmadik felek hozzáférnek-e az ügyfelek pénztárcakulcsaihoz, vagy ellenőrzést gyakorolnak-e az ilyen pénztárcákhoz hozzáféréssel rendelkező személyek felett.

Továbbá a bejelentés szerint nem biztosítottak megfelelő garanciát annak érdekében, hogy az ügyfelek eszközei ne kerüljenek ki a Binance.US platformról. A SEC azt is állítja, hogy a Binance.US nem jelentette be az ügyfelek eszközeinek biztonságát garantáló belső ellenőrzéseket és gyakorlatokat.

A SEC felszólítja a Binance.US-t, hogy foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel azáltal, hogy az üzlet véglegesítése után tájékoztatást ad arról, hogy ki férhet hozzá az ügyfelek eszközeihez és a szükséges ellenőrzésekhez.

A Binance.US szerint az üzlet az ellenállás dacára előrehalad. A tőzsde felhívta az ügyfelek figyelmét, hogy a következő lépésekről e-mailben számolnak majd be a közeljövőben.

A SEC mellett a másik szabályozó hatóság, amely ellenzi az ügyletet, az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC). A bizottság közölte, hogy vizsgálja a Voyager azon tevékenységét, amelyet a kriptopénzek megtévesztő és tisztességtelen marketingjének minősítenek.