A Dash küzdelme a privát coin megnevezés ellen

A Dash az elsők között kezdett anonimitást biztosító funkciót nyújtani a felhasználók számára. Azóta privát coinként tartják számon mindenhol annak ellenére, hogy már nem az anonimitás a fő szempont a Dashnél. 

A PrivateSend funkció

A Dash 2014 januárjában még Darkcoin néven indult. Habár a Dash volt az első olyan coin, amely átvette a CoinJoin (cointársítás) módszert, ma már nem igazán nevezhető privát coinnak. E tekintetben ugyanis a bitcoinnal azonos szinten áll.

A Dash Core Group vezérigazgatója, Ryan Taylor szerint a Dash mindig is egy teljesen átlátható blokklánc volt. Nagyon büszkék a cointársítás implementációra, azonban semmi jogalapja nincs annak, hogy a Dasht a bitcointól eltérően kezeljék, hiszen ugyanarról a tranzakciós protokollról van szó.

A Dash privát coinként való megbélyegzése a DarkSend nevű szolgáltatásuk elindulásához vezethető vissza, amit azóta át is neveztek PrivateSend-re. A PrivateSend tulajdonképpen a CoinJoin funkció beépítését foglalja magában. Tehát egy olyan folyamat, amit a felhasználó a tranzakció végrehajtását megelőzően vehet igénybe és amely során a különböző tárcák tartalma összekeveredik. Ezután egy külső megfigyelő nem lesz képes megállapítani a küldő és fogadó fél személyazonosságát.

Az anonimitás háttérbe szorul

Taylor elárulta, hogy az idő múlásával a fókusz áthelyeződött máshova: ma már az anonimitás helyett a gyorsaságon és a használhatóságon van a hangsúly. A mostani anonimitást biztosító privát opció gyakorlatilag arra jó, hogy a kíváncsi szomszédok ne szerezzenek tudomást az utalásokról. A hatóságok, például a CIA kicselezésére nem alkalmas, de nem is ez a cél.

A vezérigazgató becslése alapján mindössze a tranzakciók 0,2%-ában használják a cointársítást a Dash hálózaton. Mégis, a Dashre továbbra is a privát coin megnevezést alkalmazzák, holott a bitcoin esetében a felhasználók ugyanúgy használhatnak hasonló szolgáltatásokat mint például a Samourai Wallet vagy a Wasabi Wallet.

Leveszik a Dasht a listákról

Nemrégiben a ShapeShift kriptovaluta tőzsde levette az elérhető valuták listájáról a Dasht, a Monerot és a Zcasht. A döntésben valószínűleg szerepe lehetett annak, hogy ezeket az anonimitást biztosító fizetőeszközöket egyre nagyobb mértékben fogadják el a darkneten, valamint nagyobb eséllyel használják fel ezeket a valutákat pénzmosásra vagy a terrorizmus finanszírozására. Taylor szerint a Dash listáról való törlése azért is bosszantó, mert a Dash a Monerotól és Zcashtől eltérő technológiát alkalmaz.

A Dash egyébként jelenleg a 29. helyet foglalja el a piaci részesedése alapján, amely több mint 678 millió dollárnak felel meg.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.