A DeFi a kriptovalutáknál is jobban felforgathatja a bankszektort

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az ING amszterdami központú befektetési bank már évek óta elemzi a DeFi (decentralizált) pénzügyi megoldások előnyeit és hátrányait, legfrissebb jelentésükben pedig arra jutottak, hogy a DeFi technológiák még a kriptovalutáknál és a blokklánc technológiánál is jobban felforgathatják a pénzügyi szektort. Az elemzésükben taglaltak szerint hatékonysági és megbízhatósági szempontból a DeFi és a hagyományos banki szolgáltatások egyfajta párhuzamos kooperációja nyújtaná a legnagyobb előnyöket mindennapi pénzügyeink intézése során.

A holland befektetési bank egyébként aktív támogatója és kutatója a kriptovaluták világának is.

Aki jártas a DeFi működésében, annak feltehetően nem okoz nagy meglepetést, hogy a bank szerint a technológiában rejlő legnagyobb veszélyforrást az okosszerződésekkel való visszaélések jelentik. Okosszerződésnek nevezik azon algoritmusok és működési mechanizmusok összességét, amik a központosítás hiányában közvetlenül a küldő és a fogadó fél közötti biztonságos tranzakciókat hivatottak szavatolni, harmadik fél bevonása nélkül.

Sajnos a koncepció még kissé gyerekcipőben jár, így szinte minden hétre jut egy hír, hogy hekkerek a smart contraktok feltörésével millió dolláros kárt okoztak a szerencsétlenül járt felhasználóknak. A probléma megoldását az sem segíti elő, hogy az utóbbi évek fintech robbanásában az újabb és újabb altcoinokhoz hasonlóan egyik napról a másikra nőnek ki a földből újabb és újabb DeFi szemléletű szolgáltatók, akik közül nem egy nem feltétlenül a kiberbiztonsági szempontokból legbiztonságosabb protokollokat használja.

Az előnyök között az ING elemzése kiemeli, hogy a DeFi technológia rendkívül költséghatékony lehet, mivel a központosított intézmények a hagyományos szemléletű működés során rengeteg időt és energiát vesztegetnek el a rájuk vonatkozó számos pénzügyi szabályozással, tengernyi dokumentációs és adminisztratív feladattal, illetve egyre jobban az adatvédelmi és adatkezelési irányelvekhez történő igazodással is.

Nem egymás mellett, hanem egymással karöltve

A bank a jövőbe látva nem a DeFi és a hagyományos pénzügyi megoldások egymás mellett létezését, hanem sokkal inkább a kétféle szemlélet egyfajta egybeolvadását vizionálja. Véleményük szerint a hagyományos pénzintézetek csak nyerhetnek számos a különböző decentralizált protokollok által nyújtott lehetőség törvényes és szabályozott keretek között történű alkalmazásával.

A tanulmány szerint a DeFi megközelítésnek és a blokklánctechnológiai újításoknak különösen nagy szerep juthat az automatizálás terén, mellyel a pénzintézetek az emberi tényezőt visszaszorítva, költséghatékonyabban, hibamentesebben, és gyorsabban lesznek képesek kiszolgálni ügyfeleiket.

Természetesen a korábban megfogalmazott aggályokhoz visszatérve, mindez csak akkor lesz igazán széleskörűen lehetséges, ha az okosszerződések és a mögöttes algoritmusok területén kiberbiztonsági szempontból jelentős fejlődést sikerül elérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.