A DLive-on is közvetítették a washingtoni zavargásokat, és még adományokat is szereztek a streamelők

A kriptóalapú streaming platformon, a DLive-on több felhasználó is közvetítette élőben a január 6-ai washingtoni zavargásokat, amely során szélsőjobboldali tüntetők támadták meg és jutottak be a Capitolium épületébe.

Több felhasználó is a DLive platformján streamelte a zavargásokat, egyikük pedig a Capitoliumba is biztosan bejutott

A Justin Sun által 2019 decemberében megvásárolt DLive, decentralizált streaming platform legalább öt fiókját használták a washingtoni zavargások élő közvetítésére, jelentette a Southern Poverty Law Center Hatewatch blogja. Az öt fiók közül azonban csak egy felhasználó – aki „Baked Alaska” néven streamel a platformon, valós neve pedig Tim Gionet – jutott be biztosan a Capitolium épületébe.

A korábban a Buzzfeednél dolgozó Gionetet már a múltban is több platformról kizárták – köztük Twitterről és Youtube-ról – miután ott is megszegte az oldalak felhasználási feltételeit. A tüntetések szempontjából sem ez volt az első, amivel kapcsolatba hozták. 2017-ben a „Unite the Right” elnevezésű fehér felsőbbrendűséget támogató rallin vett részt. Ennek a washingtoni zavargásokhoz hasonlóan szintén volt halálos áldozata. Most január 6-án Gionet a Capitolium épületéből és azon belül Nancy Pelosi demokrata házelnök irodájából is streamelt.

A zavargások és a Capitolium épületébe való betörés élő közvetítése mellett a DLive komoly kritikát kapott amiatt is, hogy a streamelés alatt adományokat tudtak gyűjteni a közvetítők. Gionet streamjét például összesen nagyjából 16 ezren láthatták. Az Anchorage Daily News szerint csak ezzel a bejelentkezésével 222 dollárt gyűjtött.

Az adományokból a DLive 25%-ot vesz le. Ennek egy ötödét osztja szét más DLive felhasználók között, a maradékot magának tartja meg.

Folyamatosan törlik a tartalmakat a közösségi médiáról

A DLive Twitteren reagált a történtekre, ahol leszögezték, hogy „nem támogatják sem az illegális tevékenységeket, sem az erőszakot”. Ezen felül arra is kérték felhasználóikat, hogy jelentsék az összes olyan fiókot, amely nem felel meg az oldal szabályzatának.

Természetesen nem a DLive volt az egyetlen platform, amit a washingtoni zavargások közvetítése során igénybe vettek. Twitteren, Facebookon és YouTube-on is bőven lehetett élő közvetítéseket és megosztott videókat találni. Mindhárom közösségi médiaoldal elítélte a zavargásokat, és elkezdték a tartalmak letörlését. Miután Donald Trump „különlegesnek” nevezte a tüntetők megmozdulását, a Facebook egészen addig ment, hogy blokkolta az amerikai elnök fiókját elnökségének végéig. Twitter fiókja ezzel szemben csak 24 órára került letiltásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.