A Fed elismerte: fennáll a veszélye, hogy túl messzire mennek

Jerome Powell, a Fed amerikai jegybank elnöke a napokban elismerte, hogy a központi bankok sem a koronavírus világjárvány ideje alatt, sem az azt megelőző időkben nem értették teljesen az inflációt és annak okait.

Powell elmondása szerint a jelenlegi magas inflációs szintet sem a közgazdászok, sem az általuk használt modellek nem jelezték előre. Elviekben mindenki 4% alatti inflációs szintet várt a Philips-görbe alapján, mely (amint az utólag kiderült) „nem volt képes megjósolni a magas inflációt”.

„Olyan világban éltünk, ahol az infláció nem jelentett problémát, de a világjárvány után a dolgok megváltoztak” – tette hozzá Powell, majd megjegyezte, hogy a „kínálati sokkok sorozata nagyon magas inflációhoz” vezetett, az ukrajnai háború pedig „óriási mértékben növelte” az inflációs nyomást.

A Fed elnökének nézetet osztotta Agustín Carstens, a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) vezérigazgatója is:

„Az inflációt már valamelyest jobban értjük, de nem teljesen” – mondta Carstens.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fed most hogyan fog dolgozni az infláció visszaszorításán, Powell kijelentette, hogy ugyan „a keresleti oldalt befolyásolhatják, a kínálati oldalt viszont annál kevésbé”. A Fed a kamatlábemeléssel az „infláció csökkenését” próbálja előidézni, bár Powell szerint fennáll a kockázata annak, hogy mindez visszafelé sül el:

„Természetesen fennáll annak a kockázata, hogy túl messzire megyünk” – mondta. Hozzátette, hogy még komolyabb problémával szembesülnénk, ha “nem sikerülne helyreállítani az árstabilitást”.

Mindennek ellenére Powell optimista maradt azzal kapcsolatban, hogy az inflációt le lehet lassítani ugyanazokra az erőkre támaszkodva, amelyek felgyorsították. Elmondta, hogy az autók iránti kereslet a világjárvány idején részben azért ugrott meg, mivel az emberek nem akartak tömegközlekedni, miközben az autógyárak nem gyártottak elég új autót.

„Ez hatalmas áremelkedéshez vezetett, de elviekben ez a folyamat fordítva is működhet. Ha a kereslet csökken, az infláció is gyorsabban csökkenhet” – mondta.