Az EU szabályozó hatósága arra figyelmeztet, hogy a növekvő infláció a kriptovaluták felé terelheti a befektetőket

Európa legfontosabb értékpapír-piaci szabályozója arra figyelmeztetett, hogy a szárnyaló infláció a kriptovaluták felé terelheti a befektetőket. Kihangsúlyozta, hogy “egyensúlyhiány” van abban, ahogyan az egyes uniós országok kezelik a kriptovalutákat. Egyúttal a szabályozó hatóság egységes szabályozási keretet sürget az európai országokban.

Az infláció a kriptók felé terelheti a befektetőket, mondja az EU szabályozója

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA – European Securities and Markets Authority), az EU legfőbb értékpapír-piaci szabályozója arra figyelmeztetett, hogy az Európa-szerte kiugró infláció a kriptovaluták felé terelheti a lakossági befektetőket – jelentette múlt hét csütörtökön a Bloomberg. A szabályozó hatóság emellett hivatalos jogi keretet szorgalmazott a kriptoipar szabályozására az összes uniós országban.

Verena Ross, az ESMA elnöke egy múlt heti interjúban elmondta:
“Az infláció emelkedésével a befektetők olyan befektetéseket keresnek majd, amelyek képesek kompenzálni az inflációt és nagyobb hozamot elérni. Ez nagyobb kockázatvállaláshoz vezethet a befektetők részéről. Ezt nagyon szorosan figyelemmel kísérjük” – hangsúlyozta.

Sok befektető úgy véli, hogy a Bitcoin nagyszerű fedezetet biztosít az infláció ellen. Így vélekedik erről a híres hedge fund menedzser, Paul Tudor Jones is. A kriptoeszközök azonban rendkívül volatilisek; a Bitcoin például az elmúlt 30 napban például 26%-ot esett. A májusi hónapban a kriptopiac egésze mintegy 500 milliárd dollárt veszített értékéből.

Az infláció a magyar gazdaságot sem kíméli. A legutolsó hivatalos KSH által közölt adat szerint a 2022. áprilisi infláció 8,6%-os volt, amellyel középmezőnyben vagyunk európai viszonylatban. Bár tény, hogyha elmegyünk bármelyik kereskedelmi egységbe, a valós árdrágulást inkább 20%-nak érezzük. A forint árfolyama sem segít az árdrágulás mérséklésében, napok óta az EUR/HUF árfolyam a 400 Ft-os történelmi határ közelében ingadozik.

hiperinflációra

Egységes kriptopiaci szabályozást sürgetnek

Jelenleg minden uniós ország maga határozza meg a kriptókra vonatkozó szabályokat, a helyi törvények alapján hozva meg a döntéseket. Nincs közös szabályozói keret vagy javaslat a kriptoszektorra vonatkozóan. Az ESMA elnöke részletezte:
“Jelenleg nincs uniós szabályozási keret az ilyen típusú jogalanyokra. Így jelenleg egyensúlytalanság van abban, hogy a nemzeti felügyeletek hogyan kezelik és hogyan ítélik meg ezeket a jogalanyokat. Ebben segíthet majd egy közös szabályozási keret.” – hangsúlyozta.

A múlt hónapban az Európai Parlament felhatalmazta az ESMA-t a kriptokibocsátók és -szolgáltatók szabályozására. Az Európai Parlament és az Európai Tanács jelenleg a kriptoeszközök piacairól szóló törvényjavaslatot (Markets in Crypto Assets – MiCA) tárgyalja. A 2020-ban bemutatott jogszabály javaslat jogi keretet biztosít majd a kriptoeszközök piacainak fejlődéséhez az EU-ban.