A FedEx egységes blokklánc-rendszert akar a nemzetközi szállítás javítására

  • 47
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A FedEx szerint egységes, a kormányzat által is támogatott blokkláncra lenne szükség a nemzetközi szállítmányozás fejlesztéséhez. Ez nem csak a blokklánc technológia széleskörű elterjedését segítené elő, de a hatóságoknak is előnyére válna a hamisítványok és illegális termékek számának csökkentésében.

FedEx: Néha a szabályozás mindenkinek jót jelent

Rob Carter, a FedEx CIO-ja, a Blockchain Global Revolution Conference-en adott előadásában fejtette ki saját és vállalatának álláspontját a blokklánc technológiával kapcsolatban. Nem csak, hogy egyértelműen pozitívan értékelte a blokkláncban rejlő lehetőségeket, hanem még az amerikai kormányt is arra ösztökélte, hogy minél hamarabb egységes rendszert alakítsanak ki a szállítókkal.

Carter szerint a probléma ugyanis abból fakad, hogy a jelenlegi rendszer rengeteg papírmunkával jár. Ráadásul sok nemzetközileg szállított csomagnál, a csomaggal tartó papírok majdnem olyan értékesek, mint maga a szállítmány – hiszen ezek tanúsítják mindössze a termék valódiságát. Ez a papíralapú, minimálisan digitalizált rendszer, majdnem 60 éves technológián alapul. Az olyan „luxus”, mint a valós időben követhető csomagok, szimplán nem lehetségesek ezzel a módszerrel.

Carter még ezt is hozzátette:

„Nem egy olyan szervezet vagyunk, ami még több szabályozói kontrollt szeretne. De vannak olyan helyzetek, amikor a szabályozások kifejezetten hasznosak lehetnek mindnyájunk számára.”

Közös fellépés a szállítóktól: a DHL és a UPS is támogatja a felvetést

Ráadásul a FedEx nem egyedül képviseli ezt az álláspontot. A UPS és a DHL Express is csatlakozott a FedExhez.

A FedEx egységes blokklánc rendszert akar a nemzetközi szállítás javítására

Az egységes rendszer  az összes szállítónak segítséget jelentene. Bár a jelenlegi kapacitásukat tekintve bármelyik szolgáltató képes lenne egy teljes ellátási láncot menedzselni, azonban a valóságban nagyon gyakori a több szállítót is igénybevevő szállítási folyamat. A közös blokklánc ezt nagyban megkönnyítené mindegyik szolgáltatónak.

És a FedExnek igaza van abban, hogy a hatóságoknak is nagy segítséget jelentene egy ilyen rendszer. A hamisítványok és az illegális termékek szállítása óriási problémát jelent Amerikában. Erre pont ebben a hónapban hívta fel a figyelmet a Fehér Ház is – a jövőben pedig egyre keményebb harcot terveznek ez ellen folytatni.

A FedEx most tálcán kínálja fel a lehetőséget, ami mindenkinek kölcsönösen előnyös lehetne. A kérdés már csak ez: tudnak vele élni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.