A feleződés előtt átrendeződik a bitcoin bányászati pool piac

A poolin és az f2pool, kínai bitcoin bányászpool óriások jelentős volatilitást tapasztaltak a BTC napi blokkjutalmuk szerzésekor 2020 januárjában. Ennél is fontosabb, hogy a BTC.com, az uralkodó bányászpoolnál csökkent a BTC blokkjutalom.

Az elmúlt néhány hétben a bitcoin jelentős változásokon ment keresztül, amik az amúgy állandó mutatóira is jócskán kihatottak. A bitcoin hashráta, amely a közelmúltban minden idők legmagasabb szintjét érte el, enyhén lecsökkent. A 70% körüli szinten mozgó piaci dominancia most a 60%-hoz körüli zónáig zuhant. Mindezen tényezők fontos szerepet játszanak a májusi harmadik blokkjutalom felezésnél.

Ami a bányászati ​​poolokat illeti, az f2pool az ismert bányászati poolok között a legnagyobb BTC blokkjutalom hányaddal (dollárban) rendelkezik. Elasias Simos, a Decentral Park vezető elemzője a következő Twitter bejegyzést posztolta a céggel kapcsolatban:

A hashráta ugyanis fontos szerepet fog játszani abban, hogy az ár hogyan fog reagálni a májusi, harmadik bitcoin blokkjutalom feleződésre. Amint az az alábbi grafikonon látható, a bitcoin ára követi a hashráta változásait.

A hashráta összeomlása a 2018. novemberi hash-háború alatt a BTC árának 6000 dollárról 3000 dollárra való zuhanását okozta. Ez látható a hashráta sávon, ahol a nulla vonal alá megy. A hash, nulla alatti szintre zuhanása a bányászkapitulációt jelzi. Ha a bányászok azonnal eladják a kibányászott bitcoinokat, az első eladás negatív hatással lehet a bitcoin árára. Erre tavaly november végén és decemberben láthattunk példát.

A bitcoin harmadik feleződése egyre közeleg, így mindezen tényezők döntő szerepet játszanak, különösen akkor, amikor a bitcoin közösség azon vitázik, hogy a feleződés hatására az ár növekszik vagy éppen csökken, vagy épp már rég be van árazva. Májusban kiderül.

Ha a példákat vesszük, akkor érdemes a litecoinra pillantani, ami múlt évben ment át feleződésen. A feleződés időpontjáig átlagon felül teljesített az árfolyama, majd utána átlagon felüli esésbe kezdett. Ha a litecoinból indulunk ki, ami jóval kisebb érdeklődést és kapitalizációt jelentő coin, illetve hashrátában a bitcoin töredékét képviseli, akkor nem bizonyos, hogy hasonló szcenárió zajlik le.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük