Bányászkapituláció elhalasztva? Mégsem adták még fel a bányászok?

Pár nappal ezelőtt írtunk először arról, hogy úgy tűnik, a Bitcoin bányászok megadták magukat, és bányászkapituláció van kilátásban. Ezzel szemben a bányászati nehézség és a hashráta növekedésnek indult. Így felmerült a kérdés, hogy a bányászkapituláció mégsem következik be?

Ha az árfolyam beesik – mint ahogy az elmúlt 24 órában is történt – a bányászok nehezen termelik ki a profitot, és le kell hogy kapcsolják a kevésbé jövedelmező gépeket. Azonban a BTC bányászati nehézség tegnap 1.99%-ot emelkedett.

Ez annak ellenére meglepő, hogy a bányászati kapacitás november 8. óta 7.1%-ot esett a BTC.com kalkulációja alapján, az árfolyam pedig 20%-ot esett az elmúlt két hétben. Ez a jelentős árfolyamesés rövid idő alatt törölte el a bitcoin árfolyam hosszú hónapok alatt összeszedett pluszát.

Bitcoin hashráta, 7 napos átlag:


Forrás Blockchain.info

Bitcoin árfolyam:

Twitter vélemények a bányászkapitulációról

Úgy gondolom, hogy a bányászati nehézség korrekciója jó jel. Ez azt jelenti, hogy számítási kapacitás nőtt a BTC ökoszisztémában. A Bitcoin árfolyamesés sok bányásznak problémát okoz majd, a hozamok sokkal kisebbek. Ez az intézményi befektetőknek kedvez majd, akik bevásárolnak ilyenkor a bányászgépekből,” nyilatkozta a Steve Tsou, az RRMine ügyvezetője, egy hongkongi székhelyű bányászcég és kereskedési platform.

Az elmúlt napokban látható árfolyammozgás hatására, ha én bányász lennék felesleges gépkapacitással, most nagyon elgondolkodnék rajta, hogy eladjak belőle. A napi működést ugyanis valamiből fenn kell tartani. Egy ilyen szituáció nagyon könnyen egy hidegháborús időszakot hozhat, ami a gyengébb pénzügyi háttérrel rendelkező bányászokat kiszoríthatja a piacról.“- tette hozzá Mati Greenspan kereskedő, a QuantumEconomics.io alapítója.

A népszerű Twitter felhasználó PlanB szerint is “a +2%-os nehézségi kiigazítás egyértelmű: nincs kapituláció.”

Nincs bányászkapituláció”, mondja Lex Krüger, kereskedő és közgazdász. “Eladás igen, bányászkapituláció nem.” Emellett magyarázza, hogyha “a bányászok a május óta tartó ütemben növelik tovább a bányászati kapacitást a következő hónapokban, általános bitcoin áremelkedés nélkül, valamiféle kapitulációval biztosan számolhatunk. Vagy még a feleződés előtt, vagy legkésőbb a feleződés fogja indítani azt.” Véleménye szerint ez azonban még előttünk van.

Mindeközben a Whinstone US azt jelentette be, hogy a világ legnagyobb Bitcoin bányászfarmját építik Texasban a már építés alatt lévő Bitmain farm mellé. A kapacitása körülbelül 1 gigawatt lesz, és több mint 40 hektáron terül majd el. A Whinstone US nemrég olvadt össze a frankfurti székhelyű információs technológiai vállalattal a Northern Bitcoinnal.

Egy újabb jelentős bejelentés is történt még a héten. A világ második legnagyobb bányászfelszerelését gyártó vállalata, a kínai Canaan végre sikeresen zárta a tőzsdei bevezetést, és 90 millió dollár értékben vont be friss tőkét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük