A fizetési szolgáltató hülyére vette a felhasználókat, de van cenzúramentes megoldás

A PayPal szép csendben újból elfogadta azt a rendkívül népszerűtlen szabályzatot, amely lehetővé teszi, hogy 2500 dolláros bírságot szabjon ki a felhasználókra minden olyan esetben, amikor a vállalat úgy véli, hogy azok megsértették a szolgáltatási feltételeket olyan homályos szabálysértésekkel, mint a “káros, obszcén, zaklató vagy kifogásolható” üzenetek közzététele.

Mint arról mi is írtunk, a PayPal a hónap elején a széles körű felháborodást és a bojkottálásra való felhívásokat követően eltávolította azt a sértő szabályzatot a szolgáltatási feltételeiből, miszerint 2500 dollárral bírságolják meg azokat a felhasználókat, akik félretájékoztatást, obszcén, káros vagy zaklató bejegyzéseket és üzeneteket tesznek közé. Szerdán azonban a szemfüles felhasználók észrevették, hogy a szöveg visszakerült a szabályzatba.

A módosított szolgáltatási feltételek szerint azok a kereskedők, akik a felhasználási szabályzatot sértő tranzakciókhoz kapnak pénzt, figyelmeztetést kapnak, hogy a szabályzat minden egyes megsértéséért 2500 dollárt kell fizetniük, és a PayPal saját belátása szerint vonja le a pénzt a számlájukról.

Úgy tűnik, hogy a “félretájékoztatás népszerűsítése” mint bírsággal sújtható vétséget törölték, bár a tiltott tevékenységek listája továbbra is tartalmaz néhány szubjektív leírást. “A gyűlölet, az erőszak, a faji vagy egyéb, diszkriminatív intolerancia előmozdítása, az obszcénnek minősülő tárgyak és bizonyos szexuális tartalmú anyagok és szolgáltatások” mind tiltottak, bár hírhedten nehezen definiálhatók.

A PayPal “korlátozott tevékenységek” listáján ott szerepel a “hamis, pontatlan vagy félrevezető információk nyújtása”. Azok a felhasználók, akik korlátozott tevékenységet folytatnak, nem csak 2500 dolláros díjjal számolhatnak minden egyes félretájékoztatásért, hanem azt is kockáztatják, hogy teljesen elveszítik a PayPal-fiókjukhoz való hozzáférést.

A hónap elején a PayPal azt állította, hogy a szabályzatot “tévedésből” küldték ki, és “helytelen információkat” tartalmazott. A passzus újbóli beillesztése azonban azt sugallja, hogy a vállalat hülyének nézte a felhasználóit.

Cenzúramentes fizetési szolgáltatók, melyek nem szabnak ki büntetést

Ahogy a digitális fizetések egyre népszerűbbé válnak, az ágazat legnagyobb vállalatai – mint a PayPal is – arra használják fel erőfölényüket, hogy cenzúrázzák a felhasználókat, begyűjtsék a személyes pénzügyi adataikat, bírsággal fenyegessék őket, ha megszegik a homályos és szubjektív szabályokat. Szerencsére léteznek olyan alternatív megoldások, amelyek nem blokkolják a felhasználókat csak azért, mert más a véleményük.

BTCPay Server

Nyílt forráskódú, kriptovaluta fizetési processzor, amely 14 kriptovalutát támogat, köztük a bitcoint és a monerót. Támogatja a Lightning Network használatát is, egy második rétegű fizetési hálózatot, amely a Bitcoin protokollra épül.

A BTCPay Server cenzúramentes, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját maguk üzemeltessék a szoftvert, és közvetlenül az általuk ellenőrzött tárcákba fogadják a fizetéseket. Ugyanakkor harmadik féltől származó szervereken is hosztolható. Mivel a kriptopénz-tárcák álnéven működnek, és a BTCPay Server támogatja a monero titkoscoint, a szoftver a fizetések feldolgozása során a felhasználók adatvédelmét is növeli.

A BTCPay Server számos népszerű bevásárlókosárral integrálható, beleértve a WooCommerce, Shopify, Magento, PrestaShop, OpenCart és Drupal termékeket. Alternatívaként a felhasználók a BTCPay Server API-it is használhatják az egyéni integrációhoz.

A BTCPay Server használata ingyenes, és nem számít fel tranzakciós díjat. A felhasználók a tranzakciós díjat a bányászoknak vagy a csomópontok üzemeltetőinek fizetnek, amikor kriptoutalást végeznek.

Exodus

Egy kriptotárca, amely több mint 245 kriptopénzt támogat, és beépített tőzsdével rendelkezik. Az Exodus támogatja a népszerű kriptovalutákat (például a bitcoint, az ethereumot, a tethert és a BNB-t) és a titkoscoinokat is (például a monerót és a zcash-t).

A felhasználók az Exodusban néhány kattintással vagy koppintással kriptopénzt küldhetnek. Az Exodus azért is cenzúramentes, mert egy nem letétkezelői tárca. A privátkulcsok a felhasználók kezében vannak, így az Exodus nem tud hozzáférni a felhasználók kriptovalutáihoz, illetve nem tudja azokat mozgatni.

Az Exodus asztali és mobilalkalmazásokkal, valamint böngészőbővítménnyel rendelkezik. A tárca nem számít fel díjat a kriptopénzek küldéséért vagy fogadásáért.

Cake Pay

A Cake Wallet nyílt forráskódú kriptopénz-tárca, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan vásároljanak digitális ajándékkártyákat bitcoin, litecoin vagy monero segítségével.

Az Exodushoz hasonlóan a Cake Wallet is nem letétkezelői megoldás, így a felhasználók rendelkeznek itt is a privátkulcsokkal. A Cake Pay lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy álnévvel rendelkező kriptotárcákat hozzanak létre, és a monero használatával tovább növeljék az adatvédelmet.

A Cake Pay nem csak adatvédelmi funkciókat kínál, hanem megkönnyíti a termékek és szolgáltatások megvásárlását olyan kereskedőktől, akik nem fogadnak el kriptovalutát. A felhasználók a Cake Payre a Cake Wallet mobilalkalmazásban regisztrálhatnak, amely elérhető a Google Play Store-ban vagy az App Store-ban. A regisztrációhoz csak egy e-mail cím szükséges.

Wasabi

A Wasabi egy magyar fejlesztésű nem letétkezelői, nyílt forráskódú, adatvédelemre összpontosító bitcoin tárca Windowsra, Linuxra és Macre. Beépített Tor-kapcsolattal, CoinJoin és coin control adatvédelmi funkciókkal rendelkezik. A Wasabi Wallet csak asztali számítógépeken érhető el, mobil verziója jelenleg nincs.

Mivel a tárca nem letétkezelői, a felhasználóknak teljes kontrolljuk van a kriptopénzük felett. Ez azt jelenti, hogy harmadik fél nem fagyaszthatja be vagy foglalhatja le a felhasználó pénzét, akik természetesen továbbra is maguk felelősek a tárcájuk védelméért.

A címek megváltoztatásával a tárca azt is megnehezíti, hogy bárki egy adott felhasználó egyenlege és utalásai után szimatoljon. A felhasználóknak más és más bitcoin címet kell használniuk minden alkalommal, amikor utalást kezdeményeznek.

Az adatvédelem is javul, mivel a fizetés fogadásakor vagy továbbításakor semmilyen információ nem jut el a hálózaton lévő társaikhoz. A Tor proxy-ként is konfigurálható és használható, hogy a támadók vagy az internetszolgáltatók ne tudják összekapcsolni a felhasználók kifizetéseit az IP-címükkel.

A tárca segít a felhasználóknak a megfelelő költségek meghatározásában, hogy tranzakcióik időben kerüljenek átutalásra, anélkül, hogy a szükségesnél többet fizetnének.

Electrum

Az Electrum az első bitcoin tárcák egyike volt, amely 2011 év végén startolt el. Egy könnyen használható, sallangmentes pénztárca, amely magas fokú védelmet nyújt.

Az Electrum számos funkcióval rendelkezik, mint például a hardvertárca-kompatibilitás és a bitcoin-tranzakciós költség megváltoztatásának lehetősége. Az Electrumot ugyanakkor nem a kriptoökoszisztéma kezdőinek szánják.  Olyan kriptopénz kereskedőknek és befektetőknek készült, akik már ismerik a bitcoin csínyját-bínyját. Nincsenek animációs használati utasítások vagy ismertetők, és a felhasználói felület nem sokat változott a tárca körülbelül egy évtizeddel ezelőtti megjelenése óta.

Azok, akiknek van bitcoinjuk, és egy funkciógazdag, rengeteg adatvédelmi opcióval rendelkező tárcát szeretnének, az Electrum tökéletes alternatíva lehet. Az Electrum tárca nem privát tárcaként hirdeti magát, de olyan funkciókat kínál, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy névtelenek maradjanak, miközben biztonságban vannak.

A felhasználók új címeket hozhatnak létre és tárolhatják kulcsaikat, de ami megkülönbözteti, az az, hogy kompatibilis a legnépszerűbb hardvertárcákkal, például a Ledgerrel vagy a Trezorral.