Sikeres évet zár a magyar Wasabi bitcointárca startup – interjú Hajdú Gergely társalapítóval

A Wasabi walletet fejlesztő magyar startup egyedi megoldást kínál a bitcoin, mint fizetőeszköz elterjesztésére. Tárcájuk olyannyira megnyerte a szélesebb közösség és ipari szereplők tetszését, hogy két héttel ezelőtt bejelentették, egy kanadai befektető 4.5%-os részesedést vásárolt a cégükben és ezzel a piaci értéke vállalkozásuknak elérte a 7.5 millió dollárt. A befektetés kapcsán beszélgettünk Bitcoinról, anonimitásról és a kriptostartup lét buktatóiról Hajdú Gergellyel, a Wasabi wallet társalapítójával.

BitcoinBázis: Először is gratulálni szeretnénk a sikeres kockázati tőkebefektetéshez. A Wasabi wallet ezzel a legértékesebb magyar gyökerű kriptovaluta vállalkozásnak számít. Mesélj egy kicsit magáról a projektről, hogy indultatok, mi volt a célotok vele? Miért tartjátok fontosnak az anonim bitcoin tranzakciók bevezetését? Mi változott az évek alatt?

Hajdú Gergely, Wasabi Wallet CEO

Hajdú Gergely: A Wasabi Wallet ötlete 2017-ben ötlött fel Ficsór Ádámmal és Harmat Bálinttal közösen, persze akkor még nem volt neve. Bálinttal ekkor volt már egy közös vállalkozásunk, ami mindig a megújulásra és innovációra ösztönzött minket. Ádámot régebbről ismertem és mivel érdeklődtünk a kriptó iránt beszéltem Ádámmal, mint „régi motorossal” a témában mit gondol, hogy látja. Erre jött egy akkor még vad ötlettel, ami a Wasabi Wallet eszenciája! Mondanom sem kell, hogy elsőre teljesen lehetetlennek és képtelenségnek tűnt. De mivel nagyon érdekelt bennünket a téma és megfelelően kimozgatott a komfortzónából elkezdtünk kicsit jobban utánajárni nemzetközi szinten is, hiszen egy ilyen vállalkozást itthon több szempontból is lehetetlen működtetni. Pár hónap után ismét leültünk és átbeszéltük akkor döntöttük el 2017 decemberében, hogy megcsináljuk. Még mélyebben beleástuk magunkat, kitaláltuk, hogy milyen formában, hol, hogyan lehetne csinálni, elkezdtük a cégalapítási procedúrát. Mindeközben Ádám és két másik fejlesztő gőzerővel dolgoztak azon, hogy 2018 nyarán ki tudjunk adni egy béta verziót, majd ezt követően valamikor ősszel ki tudjunk jönni a stabil 1.0-s verzióval. Szerencsére a terveknek megfelelően alakultak a dolgok, 2018. májusában megalapítottuk a céget, augusztusban kijött a béta. A bitcoin whitepaper 10. születésnapjára, 2018. október 31-re megjelent az 1.0 verzió és sikeresen lebonyolítottuk az első Coinjoin tranzakciónkat 49 fővel. Ez óriási lépés volt, rettentő boldogok voltunk, élesben sikerült összehozni, nem omlott össze a szoftver, jók voltak a visszajelzések. Innentől már nagyobb publicitást kaptunk és nagyjából ismert a működésünk.

A célunk természetesen az, hogy a bitcoin felhasználhatóságát növeljük, hozzájáruljunk a szélesebb körű elterjedéséhez.

Talán a legnagyobb változás, hogy már nem csak páran valahogy csináljuk és fejlesztjük, hanem egy komoly és nagyon kvalifikált csapat gyűlt össze, akik elhivatottak és szűk szakma legjobbjai. Nagyon széles közösség épült körénk, akik nagyon sokat segíteni a Wallet fejlesztésében, csiszolásában.

BB: Hogyan kerültetek kapcsolatba a kanadai befektetővel? Köztudottan kiemelkedően pozitív a reputációtok a kriptomédiában? Mi segített a legtöbbet abban, hogy sikeres befektetői körön essetek át, mit tanulhatna tőletek a többi magyar kriptostartup?

HG: Nekünk mindig is nagyon fontos volt a reputáció, társalapítónknak Ficsór Ádámnak már volt hírneve a kriptoközösségben, amire építve hamar validálták a projektünket. A wallet megalkotása kezdetén viszonylag sok időt fordítottunk tesztelésre, hogy a megjelenésekor olyan verzió jelenjen meg amiben a kritikusok és a közönség is kevés hibát talál, úgy vélem ez sikerült. Technikailag mindig igyekszünk magasra tenni a lécet, ami hosszútávon kifizetődő. Sose tettünk olyan kijelentéseket vagy ígéreteket, amit úgy gondoltunk nem tudunk betartani így megbízhatóak vagyunk, ami szerintem az egyik ha nem a legfontosabb dolog az üzleti életben. Befektetők folyamatosan kerestek bennünket ajánlatokkal és az elején el is gondolkodtunk egy két kockázati befektető ajánlatán, de úgy döntöttünk, hogy saját finanszírozással megyünk tovább inkább szerényebben, de organikusan növekedve. Ennek talán egyik legfőbb oka az, hogy így jobban látjuk biztosítottnak a magas minőséget, illetve az is, hogy nagyon kevés olyan szakember van nemzetközi szinten, aki hatékonyan tudna dolgozni a projektünkön. A számításaink eddig igazolódni látszanak. Jelenlegi befektetőnknek részvényeket adtunk el, azért, hogy a cégünk kapjon egy valós piaci értékelést, hogy mennyit is ér, amire a későbbiekben építhetünk.

BB: Tudnál néhány statisztikai adatot mondani? Hol tart most a Wasabi wallet, milyen volumenű tranzakciókkal dolgoztok és mennyire számít jövedelmezőnek a startup?

HG: Az alábbi adatok mind publikusak, a blockchainen, illetve GitHubon megtalálhatóak.

  • Wasabi Wallet letöltési száma több mint 85.000 db
  • CoinJoin tranzakciók száma a Wasabi Walleton több mint 7.000 db
  • 2019-ben eddigi bevételünk nagyságrendileg 97 BTC volt és a teljes éves bitcoin tranzakciós volumenünk elérte a 250 millió dollárt.
  • A jövedelmezőséget nagyban befolyásolja a BTC/USD árfolyam. Mivel az elmúlt időszakban meglehetősen dinamikusan növekedtünk, így a költségeink is megszaladtak, melyek USD-ben vannak nominálva. A jelenlegi bitcoin árfolyamon nem csak hogy fenntarthatóak vagyunk, hanem profitábilisak is, ami egy alig 1 éves startup-ot tekintve elmondhatjuk hogy nagy szó.

BB: Terveztek-e újabb forrást bevonni, mire használjátok meglévőket? Mi a hosszú távú stratégiátok?

HG: Szigorúan véve ez a tranzakció nem forrásbevonás volt, hanem cégrész értékesítés. Kérdésedre ugyanakkor válaszolva jelenleg nem tervezünk további forrásokat bevonni. Organikusan növekedünk és ezt az egészséges ütemet szeretnénk megtartani, ami úgy vélem nagy előnyünk egy bearish piacon. Továbbá van bőven fejleszteni való a walleton és ezen fejlesztéseket nem lehet erőltetni, mivel speciális tudást igényel és akik ezen tudás birtokában vannak azoknak a presszionálása hosszútávon megbosszulja magát. A távlati célunk, hogy a Wasabi Wallet legyen az első számú asztali tárca (desktop wallet), amire úgy vélem igen jó eséllyel fogunk pályázni.

BB: Mit gondolsz a szabályozói ellenállásról a kriptovalutákkal szemben? Az EU például az évben már betiltotta a coinmixer alkalmazásokat, ugyanis abban a tévhitben él, hogy a kriptovaluták a bűnözés melegágyai? Szerinted a Wasabinak számolnia kell hatósági ellenlépésekkel is? Egyáltalán tudnak-e valamit tenni ellenetek?

HG: Nagyon jó kérdések ezek, azonban már a kérdésekben is van csúsztatás. Ezért is imádom annyira ezt a világot, mert egyszerre kell, hogy legyen a cégvezetőnek technológiai, jogi és a közgazdasági ismerete a boldoguláshoz.
A Wasabi Wallet szempontjából a jelenlegi szabályozás kedvező és reméljük ez így is marad. Amikor elkezdtük a wallet fejlesztését és természetesen a cég építését akkor még nagyon homályban voltunk a szabályozást illetően, de az lassan kitisztul a világ fejlettebb szegletein. Nagy mérföldkő volt a cég életében az USA kincstárának útmutatójának 2019. májusi megjelenése, ugyanis ebben a wallet meg lett határozva mint anonymity software provider, ami szerint teljességgel jogszerűen végezzük a tevékenységünket az Egyesült Államokban. A kriptoszabályozás világában pedig az USA az egyik legszigorúbb szabályozást alkalmazza ráadásul jó pár ország többek között az EU is követi a szabályozási folyamatait.

Szeretném megemlíteni ugyanakkor, hogy itthon is elindult valami a szabályozás kapcsán. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkacsoportot állított fel a blockchain technológia vizsgálatára. Továbbá jelentős áttörést a Blockchain Magyarország Egyesülettel sikerült elérni a hazai szabályozási koncepció javaslat elkészítésével, aminek az elkészítésében személyesen is részt vehettem.

Nem az EU állította le a Coinmixert (igazából bestmixer.io), hanem a holland bűnüldöző szervek más hatóságokkal együttműködve és nem azért, mert a kriptovaluták a bűnözők melegágy, hanem mert a bestmixer kvázi illegálisan működött abban a formában. Ugyanis ha ilyen tevékenységet végez egy cég annak a hatályos nemzetközi jogszabályok alapján ismernie és azonosítania kell az ügyfeleket (KYC), amit ők nem tettek meg. Továbbá ismerték a kriptovaluták illegális tevékenységből származó eredetét és ennek tudatában végezték tevékenységüket azaz próbálták elrejteni a tranzakció történetet és tudatosan segíteni az ezen keresztül történő pénzmosást.

Ugyanakkor valóban sajnos még sztereotípia az, hogy a kriptókat bűnözésre használják. Ahogy a folyamatosan napvilágot látó statisztikákból is kiderül nagyon csekély részét használják illegális tevékenységek kifizetésére, ami eltörpül a hasonló jellegű készpénzes kifizetések mellett. Valamint szerintem nem is igazán alkalmas erre mivel a bitcoin esetében – ami a legjelentősebb kriptopénz – a tranzakciók nyomon követhetőek, egészen addig amíg valamely ország valutájára nem váltja át és veszi fel készpénzben, akkor pedig a kriptopénzváltónak nagy összeg váltása esetén be kell azonosítania a felhasználót és jelentéstételi kötelezettsége is van az adóhatóság felé.

Hogy tudnak-e ellenünk tenni bármit is az azért nehéz kérdés mert a technológia és a jog találkozik, a szolgáltatásunk technológiai természetéből fakadóan nem tudnak bennünket olyan dolgokra rábírni, mint más szolgáltatókat ugyanakkor egy félreértelmezés miatt kerülhetünk olyan pozícióba, ami miatt magyarázkodásra kényszerülhetünk. Próbálunk különösen nagy hangsúlyt fektetni a szabályozói környezetnek való megfelelésre, de természetesen eljöhet az a pont, amikor ez már nem lesz lehetséges túl nagy áldozatok mellett. Jelenleg azonban „jók vagyunk” ezt támasztja alá talán a mostani befektetési kör is, hiszen egy ilyen neves befektető hosszú távon gondolkozik és a technikai analízis mellett bizonyára számításba veszi a jogi kockázatokat is.

Wasabi bitcoin wallet startup
Wasabi bitcoin wallet startup alapítói balról jobbra: Lucas Ontivero vezető mérnök, Harmat Bálint társalapító CEO, Hajdu Gergely CEO társalapító és Ficsor Ádám társalapító CTO.

BB: Hogyan látod a Bitcoin következő 5 évét technológiai fejlődés szempontjából? Szerinted további fejlesztések lesznek a fungibilitási karakterisztika erősítésére? Mit hoz a következő 5 év?

HG: Úgy vélem a bitcoin nagy utat fog bejárni 5 év alatt. Sokkal elfogadottabb lesz és addigra már intézményi szinten is fogják használni. Az idő elteltével egyre több tudatos felhasználó lesz akinek a magánélet szentsége sérthetetlen ezáltal többet fognak foglalkozni ezzel a kérdéssel így a fungibilitással is. A privacy orientáltságú fejlesztéseket végző startupoké a jövő szerintem.

BB: Anton Antonopoulus mérvadó bitcoin evangelista egy korábbi nyilatkozata szerint a Coinjoin technológia önmagában nem elég az anonim BTC tranzakciók biztosítására. Egyetértesz a kijelentésével?

Ezzel részben értek egyet, ugyanis jelenleg a Coinjoin technológia adja az anonimitás legmagasabb fokát, ugyanakkor abban egyetértünk, hogy nem működik maximális hatékonysággal. Azonban ennek fejlesztése nagyon összetett, mi is tervezzük azt, hogy új technológia fejlesztésébe vágjunk majd idővel, hogy olyan technológiát tudjunk kifejleszteni, ami még a Coinjoin technológiánál is jobb. Valamint fontos azt is megjegyezni, hogy a technológia, akármilyen jó is önmagában nem lesz elég, ha a felhasználók nem értenek hozzá, nem „hajlandóak” elmélyülni benne. Így vagy olyan UX-et kell fejleszteni ami minden felhasználó számára könnyen használható és megfelelő védettséget biztosít, vagy megfelelően fel kell vértezni a felhasználókat tudással. Az előbbi esetben természetesen a Coinjoin önmagában nem elég, hiszen számos helyen el lehet „vérezni” egy tranzakció során bármilyen hatékony is a Coinjoin. Azaz komplex fejlesztésekre van szükség, amik könnyen és egyszerűen használhatóvá teszik a Bitcoint. Mivel a második eset járhatatlan, így marad a folyamatos fejlesztés, míg mindenki, de legalábbis a nagy tömeg nem tudja megfelelően használni.

BB: Te személyesen hogy kerültél a kriptoszcénába? Mióta foglalkozol kriptovalutákkal, mi ‘vonzott’ be?

HG: Személy szerint 2014-ben jött velem szembe a téma, akkor Ficsór Ádámot, mostani partneremet tanítottam a Corvinuson óraadóként egy szemináriumon gazdasági jogra. Folyamatosan ezzel a témával kapcsolatban tett fel kérdéseket, amire csak alapos utánajárást követően tudtam részben vagy egészben válaszolni. Ezt követően legközelebb 2017-ben Harmat Bálint hozta fel nekem a kriptotémát és mivel Ádámmal azóta is tartottuk a kapcsolatot gyorsan elkezdett körvonalazódni egy projekt a fejünkben, amit most már Wasabi Walletnak hívnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük