A francia központi bank a Tezost választotta a digitális euró teszteléséhez

A Tezos blokklánc-platformot választotta a francia központi bank a digitális valutával kapcsolatos kísérletekhez.

A hírt tegnap a Forge, a Societe Generale francia befektetési bank által indított startup jelentette be. A CBDC tesztjei tehát a Tezoson fognak zajlani. Júliusban a Society General – Forge-t választotta a francia központi bank, a Banque de France, a CBDC fejlesztésére irányuló pályázati felhívásában a bankközi elszámolásokhoz. A Tezos egy decentralizált, nyilvános blokklánc, amely proof-of-stake-en alapuló konszenzus algoritmus és az intelligens szerződések hivatalos igazolásának képességeivel rendelkezik. A blokklánc-platformnak emellett élénk ökoszisztémája van, ide tartozik a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó Nomadic Labs startup is, amelynek székhelye Párizsban van. „A Tezos projekt, amelyet a technikai adottságai, alkalmazkodóképessége és erős közössége erősít, már jelen van különböző projektekben, Franciaországban és külföldön egyaránt. Külön örömünkre szolgál, hogy ezt a technológiát választotta a Societe Generale – Forge,” jelentette ki Michel Mauny, a Nomadic Labs elnöke.

Franciaország az élen jár

François Villeroy de Galha, a Banque de France kormányzója 2019 decemberében azt mondta, hogy Franciaország akarja elsőként kibocsátani a digitális eurót.

“Idén év elején a Banque de France megkezdte a digitális euró kibocsátásával kapcsolatos kísérleteket, amelyek célja az, hogy a partnerekkel együtt a pénzügyi piacok működésének javításához szükséges új technológiákat tárjunk fel, különös tekintettel a bankközi szabályozásokra”, jelentette ki a jegybank még májusban egy sajtóközleményében. Úgy tűnik, hogy Franciaország tölti be a vezető szerepet a CBDC projektben, de más európai országok, mint Olaszország, Litvánia és Hollandia is beszállt a digitális euró kutatásaiba. Az Európai Központi Bank is megerősítette, hogy különböző kísérleteket folytat, de ennél többet még nem árult el. Christine Lagarde, az EKB elnöke azt nyilatkozta nemrég, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák a digitális euróval kapcsolatos munkálatok részleteit.

A Tezos jelenleg egyike azon kevés nyilvános blokklánc-platformnak, amely részt vesz a CBDC kísérletekben, így komoly szerepe lehet a jövőbeni digitális euró születésében. Az eredeti pályázati felhívásban a Banque de France meghatározta, hogy a CBDC projekteknek a hasznosságra és az innovációra kell fókuszálniuk, ugyanakkor azt is mondta, hogy nem kell feltéltetlenül csak a blokkláncra támaszkodniuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük