Sikeres teszten van túl a franciák digitális eurója

A francia központi bank (Banque de France) sikeres tesztet hajtott végre egy blokklánc alapú digitális euróval.

A Banque de France intézményen belül fejlesztett blokklánc technológiát használva generált digitális értékpapírokat, amik az euróhoz lettek kötve. A május 14-én véget ért tesztben a kereskedelmi bank Societe Generale is részt vett több más intézményi partnerrel együtt.

A hivatalos közlemény alapján a francia jegybank tovább folytatja a kísérleteket, köztük a digitális euró transzferálhatóságát is tesztelni fogják a kereskedelmi bankok között.

Még múlt év decemberében nyilatkozta François Villeroy de Galhau jegybankelnök, hogy szeretné, ha Franciaország lenne az első ország, ami digitális fizetőeszközt képes kibocsátani.

“Szándékunkban áll minél gyorsabban tesztek alá vetni és 2020 első negyedévének végéig pályázatot indítani (magánszektorbeli szereplők számára)” – kommentálta akkor de Galhau. A digitális eurót elsősorban bankközi utalásokra fogják használni, erősítette meg Villeroy hozzátéve, a lakossági felhasználást is mérlegelik.

Az első helyről a francia jegybank valószínűleg lecsúszik, Kína és a Marshall-szigetek is teszteli a saját blokklánc alapú valutáját, míg Venezuela petrója vagy Tunézia e-dinárja már évek óta elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük