A Fujitsu megépíti Japán első kvantumszámítógépét – milyen hatása lesz ennek a bitcoinra?

A Fujitsu technológiai óriáscég Japán legnagyobb kutatóintézetével, a Riken-nel közösen dolgozik az ország első kvantumszámítógépének kifejlesztésén.

Az első japán kvantumszámítógép megépítéséről és annak előnyeiről Vivek Mahajan, a Fujitsu technológiai igazgatója a CNBC egyik műsorában beszélt. Mahajan a kvantumszámítógépekben rejlő lehetőségeket ismertetve elmondta:

“A kvantumszámítógépek hatalmas mértékben változtathatják meg a számítástechnika világát. Megoldhatók a legnagyobb molekuláris dinamikai, pénzügyi és orvostudományi problémák, de akár a Shor-algoritmus, és az utazó ügynök problémája is. Ezek olyan optimalizálási problémák, amelyeket nem könnyű megfejteni.”

Ausztráliában és Kínában is komoly sikereket értek el a területen

A fejlesztést néhány hónappal azután jelentették be, hogy az ausztráliai Sydneyben informatikusok áttörést értek el a területen, amikor megtervezték a világ első, atomi szinten létrehozott számítógépét. Augusztus végén pedig egy mesterséges intelligenciával foglalkozó kínai cég, a Baidu jelentette be a világ első szupravezetőkre épülő kvantumszámítógépének elindítását, amely teljesen integrálja a hardvert, a szoftvert és a különböző alkalmazásokat is.

Mindezek ellenére a kriptoközösségben sokan aggódnak a területen elért sikerek miatt, hiszen a kvantumszámítógépek képesek lehetnek feltörni a bitcoin algoritmusát. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Sussexi Egyetem kutatói szerint ezek a gépek akár egy évtizeden belül képesek lehetnek feltörni a korábban teljesen biztonságosnak hitt algoritmust.

Egyelőre nincs veszélyben a bitcoin

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy a kvantum-számítástechnikában elért áttörések mit jelenthetnek az olyan kriptovaluták számára, mint a BTC. Egyfelől a technológiának biztosan meg lehetne találni a felhasználását a kriptoiparban, másfelől azonban veszélyt jelentene a bitcoin SHA-256 algoritmusára. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy bárki kriptotárcája könnyedén feltörhető lenne.

Januárban a Sussexi Egyetem tudósai egy tanulmányt tettek közzé, amelyben azt állították, hogy a kvantumszámítógépek fejlettsége akár 10 éven belül elérheti azt a szintet, hogy veszélyt jelentsenek a bitcoinra. A kvantumszámítás világában használt Neven-törvény szerint ugyanis a kvantumszámítási teljesítmény a hagyományos számítástechnikához képest kétszeresen exponenciálisan növekszik. Egy ilyen ütemű növekedés 1975-re már okostelefonokat és laptopokat eredményezett volna.

Ennek ellenére még hosszú út áll a kvantumszámítás előtt, mielőtt fenyegetést jelentene a kriptoiparra, emellett pedig a kriptovaluták és a blokklánc technológiák fejlesztői keményen dolgoznak azon, hogy felkészüljenek a lehetséges kockázatokra.

A kvantumszámítógépekkel szembeni védekezésre egyébként már több technológia is a rendelkezésünkre áll, ilyen például az IOTA blokkláncnál használt irányított aciklikus gráf technológia, valamint a JPMorgan és a Toshiba által kifejlesztett kvantumkulcs elosztás.