A JPMorgan is a metaverzumba lépett, miután 1 billió dollárra becsülte az ágazatot

A JPMorgan hivatalosan is az első nagybank a metaverzumban, az USA legnagyobb pénzintézete ugyanis virtuális társalgót nyitott a Decentraland platformon.

Már az Egyesült Államok legnagyobb bankja, a JPMorgan is belépett a metaverzumba, hiszen az óriásbank virtuális társalgót nyitott a népszerű blokklánc alapú platformon, a Decentralandon. A befektetés azután történt, hogy a JPMorgan 1 billió dollára becsülte az ágazatot.

A társalgó a Metajuku bevásárlóközpontban található, a látogatókat pedig egy szabadon kószáló tigris és Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatójának a fotója fogadja. A bank viszont nem csak egy szintet kapott a Metajukuban, az emeletre látogató vendégek Dimon kriptogazdasági előadásait tekinthetik meg. A JPMorgan blokklánc alapú fizetési rendszere után a társalgó az Onyx nevet kapta, és a bank egy olyan jelentésével együtt került bemutatásra, amely a metaverzumban rejlő üzleti lehetőségeket részletezi.

JPMorgan metaverzumba

“A metaverzum valószínűleg minden szektorba beszivárog majd valamilyen módon az elkövetkező években. Úgy gondoljuk, hogy az éves bevételünk elérheti az 1 billió dollárt is.” – olvasható a jelentésben.

Az óriásbank szerint a metaverzum gazdasági fejlődése leginkább a Web3 fejlesztőinek köszönhető, ennek a fejlődésnek pedig nagy szerepe lesz a különböző digitális szolgáltatások decentralizálásában.

“Ez az újfajta demokratikus gazdaság az interoperabilitás lehetőségével párosulva hatalmas gazdasági lehetőségeket rejt magában, amelyek révén a digitális szolgáltatások már nem egyetlen játékplatform vagy márka kezében lesznek.”

A JPMorgan hozzátette, hogy a metaverzum elterjedését a nagy márkák érdeklődése is segíti. Nemrég például az Adidas és a Nike tervezett NFT alapú termékeket és kirakatokat a metaverzumba, a Samsung pedig egy üzletet hozott létre a virtuális valóságban.

Hamarosan a Disney is jelen lesz a metaverzumban

A világ egyik legnagyobb médiatársasága, a Disney szerda reggel jelentette be, hogy a vállalat új ügyvezető igazgatója Mike White lesz, akinek többet között a metaverzumba való betörés lesz a feladata. Bob Chapek, a Disney feje elmondta, hogy leginkább a meséké lesz a főszerep a virtuális valóságban.

A JPMorgan jelentése egyébként nem volt teljesen pozitív, a bank egy fontos dologra hívta fel a figyelmet:

„A metaverzum népszerűsödésének ellenére annak érdekében, hogy az összes lehetőséget kiaknázhassuk a közösségépítés, az önkifejezés és a virtuális kereskedelem terén, ezeket a kulcsfontosságú területeket tovább kell fejleszteni.” – írja a bank, ezzel is utalva az felhasználói élmény hibáira, az avatarok hiányosságaira és a kereskedelmi infrastruktúra nehézségeire.