A Google, az NSA és a megfigyelőállam helyére pályázik a Credit Suisse

Még februárban robbant a hír miszerint a Credit Suisse, Európa egyik legnagyobb befektetési bankja az akkori CEO Tidjane Thiam jóváhagyásával szisztematikusan megfigyelte a felsővezetőit. A Reuters tegnapi jelentése szerint újabb bizonyítékok kerültek napvilágra az esetről.

A svájci FINMA piacfelügyelő szerdán nyitott egy új fájlt a Credit Suisse-ről a kémkedési botrány miatt azt vizsgálva, vajon helyén voltak-e megfelelő menedzsmentfelügyeleti eszközök, amivel megakadályozhatóak lettek volna az igazgatósági tagok megfigyelése.

A vállalati kémkedés híre múlt évben pattant ki a svájci bankszektor diszkrét, offshore üzelmeiről hírhedt világában, amikor kiderült, hogy a Credit Suisse kémkedett Iqbal Khan vagyonkezelésért felelős vezetője, aki a rivális UBS bankhoz tervezett távozni, és Peter Goerke volt humánerőforrás-vezető ellen.

Thiamot februárban mentették fel ügyvezetői posztjából, amitől a vezetőség azt remélte, hogy asztal alá söpörheti a kínos kémkedési ügyet, ám a SonntagsZeitung új bizonyítékokkal állt elő a héten, amiben azt állítja a lap, hogy további két esetben derült ki a dolgozók utáni kémkedés.

Az egyik egy ázsiai alkalmazottal állt kapcsolatban, aki megfenyegetett más banki alkalmazottakat, a másik pedig egy volt magas szintű vezetővel és egy alkalmazottjával hozható összefüggésbe, akivel a vezetőnek intim kapcsolatai voltak az Egyesült Államokban.

A SonntagsZeitung forrásra hivatkozva kijelenti, a bank vezérigazgatósága nem tudott a két másik esetről, amit így nem is tudtak jelenteni a svájci bűnüldöző hatóságok, se a FINMA felé.

A Credit Suisse szóvivője nem kommentálta a SonntagsZeitung cikkét, csak annyit ígérget, hogy együttműködik a FINMA-val és megtanulta a leckét és a kémkedés semmilyen körülmények között nem része a szervezeti kultúrájának.

Az ügy csak azért robbant, mert két felsővezetőről volt szó, akiknek gyaníthatóan megvolt a kapcsolatrendszer, szofisztikáltsága és pénzügyi ereje, hogy beleálljon az ügybe. Az eset ugyanakkor rámutat arra, hogy az alkalmazottak megfigyelése (operatív és más kiskatonai pozíciókban nevezhetjük ‘teljesítményértékeléseknek’) a nagyvállalati szektorban bevett szokás, nem kell a Googlinál vagy NSA-nál dolgozni, hogy gyakorolni lehessen.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük