A Google Cloud Salvador teljes digitalizálására készül

A Google Cloud és Salvador kormánya hét évre szóló megállapodást kötött az ország infrastruktúrájának digitalizálására. A program elsődleges célja a kormányzati hatáskörbe tartozó szolgáltatások modernizálása, valamint az egészségügy és az oktatási rendszer támogatása.

A Google Cloud augusztus 29-én jelentette be az El Salvador kormányával kötött megállapodását, melynek részeként irodát nyit az országban, és elérhetővé teszi a Google Distributed Cloud (GDC) szolgáltatásait.

A Google Cloud programjának célkitűzései

A hétéves partnerség során a GDC segítséget nyújt majd a kormányzati folyamatok és projektek biztonságos digitalizálásához, beleértve az elektronikus számlázást, engedélyezést és egyéb kezdeményezéseket.

A tervek szerint az egészségügyi rendszerekbe beépítik majd a Google Cloud mesterséges intelligenciára épülő technológiáit, amelyek az orvosokat valós idejű információkhoz juttatják, és várhatóan javítják majd az ellátás minőségét a közösség szemszögéből is.

A program további kiemelt célkitűzése az egységes oktatási adatplatform létrehozása, amely lehetőséget biztosít az adminisztrátoroknak, az oktatóknak, a szülőknek és a közoktatás vezető tisztviselőinek, hogy időben, hatékonyan és következetesen jussanak hozzá az információkhoz.

A megállapodás jelentősége

Nayib Bukele, az ország elnöke úgy véli, El Salvador hamarosan az „innováció központjává” válik majd.

„Salvador halad előre. Hisszük, hogy a technológia és a külföldi befektetések kulcsfontosságúak a fejlődéshez.”

Bukele közösségi médiában egy kacsintó emojival jelentette be a megállapodást:

Nayib Bukele tweetje

Thomas Kurian, a Google Cloud vezérigazgatója szerint a felhőalapú számítástechnika „valóban átalakíthatja” Latin-Amerikát.

„A felhőalapú számítástechnikához való hozzáférés drámai módon kibővült a különböző iparágakban és régiókban szerte a világon, lehetővé téve a kisvállalatok és a közszféra számára, hogy ugyanazokat az alkalmazásokat és szolgáltatásokat használják, mint az érettebb piacok” – hangsúlyozza a lépés jelentőségét Kurian.

Az egyezséggel Salvador lesz az első latin-amerikai ország, amelyik átáll a felhőalapú technológiára.

Salvador, az innováció latin-amerikai központja

A GDC-infrastruktúra kiépítése egy újabb példa arra, hogy az ország aktívan keresi a lehetőséget a legújabb technológiai fejlesztések bevezetésére:

Augusztus 8-án El Salvador engedélyt adott a Binance kriptovaluta-tőzsdének, hogy szolgáltatásait az ország felhasználóira is kiterjessze. Az intézkedés várhatóan elősegíti majd a bitcoin elfogadását és társadalmi integrációját is az országban, ahol a bitcoin 2021 óta törvényes fizetőeszköz.

Emellett a nemrég bevezetett Bitcoin Beach kezdeményezés során eddig már több mint 25 000 diák tanulhatott a bitcoinról és szerzett „Bitcoin diplomát” az ország oktatási rendszerén keresztül. A program sikerességét jelzi, hogy az egyik bitcoinból diplomázott tinédzser az érettségi után visszatért korábbi iskolájába, hogy a tanárokat képezze a digitális eszközzel kapcsolatos tudnivalókról.