A grafikon, ami sokkolta a Wall Streetet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Wall Street egy grafikonon csodálkozik, ami az arany és a bitcoin árfolyamát mutatja az utóbbi két évben. De hogy miért is?!

Érdekes piaci folyamatokra mutat rá az elmúlt két év árfolyam adatait vizsgálva az arany és a bitcoin piacán. Az arany árfolyama egészen 2020 márciusáig szinte töretlenül emelkedett felfelé, miközben a bitcoin árfolyama szinte egy helyben toporgott. Augusztusban pedig végleg tetőzni látszódik az arany árfolyam, ami onnantól fogva szépen lassan csorog lefelé. Mindeközben talán nem is annyira véletlenül a bitcoin árfolyama pont ebben az időtájban kezdett el meredeken emelkedni felfelé.

A bitcoin alapvetően nem korrelál más eszközzel, így az arannyal sem. A grafikon árfolyam mozgása azonban most azt sugallja, hogy olyan, mintha most sokan arra spekulálnának, hogy a bitcoin átveszi az arany szerepét az értékmegőrzés és a menedék eszköz funkciójában.

Emögött pedig az állhat, hogy a 2020-as gazdasági sokkot sokkal jobban kezelte a bitcoin árfolyam mozgása, mint azt az arany tette. Miközben például egy 1,9 trillió dolláros stimulus csekk van éppen úton, az arany árfolyama esésben van, miközben a bitcoin árfolyama meredeken emelkedik. Több milliárd dollár már most is elhagyta az arany ETF-ek piacát és úgy tűnik ez a tőke most bitcoinban landolt. Az egyik ok, hogy míg az amerikaiak és európaiak számára az arany könnyen hozzáférhető, addig Afrikáról ez már nem mondható el. Az infláció azonban ezeket az országokat sem kíméli, ahol viszont a bitcoin tőzsdék sokkal könnyebben hozzáférhetőek, mint az aranykereskedési lehetőségek. A globális elérhetőség miatt pedig a geopolitikai sokkokra sokkal gyorsabban reagál a bitcoin árfolyama – sőt, bizonyos szinten még előre is jelzi azt. Könnyű hozzájutni, és könnyű országok között mozgatni és még akkor is lehet használni, ha például egyik napról a másikra bezárnak a bankok, mint Mianmarban.

Jelenleg az arany piaci kapitalizációja még sokszorosa a bitcoinénak. De vajon meddig marad ez így?

 

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.