A Bitcoin függetlenedése erősíti biztonságos menedék státuszát

A Bitcoin (BTC) árfolyama elkezdett függetlenedni az S&P 500 amerikai részvénypiaci indextől. Jó irányba halad, hogy visszanyerje biztonságos menedék státuszát.

Willy Woo, kriptoelemző már szeptember végén megjósolta a Bitcoin viselkedése alapján, hogy a kriptó megszakítja az eddigi eléggé párhuzamos kapcsolatát a hagyományos piacokkal az új felhasználók beáramlása miatt:

“A Bitcoin hamarosan függetlenedik a hagyományos piacoktól a belső elfogadásának s-görbéje miatt (gondolj itt a startup-stílusú növekedésre). Ezt pedig nem a hagyományos befektetők fedezeti eszközként való megítélésének változása hozza.”

Woo 2017-ben bevezetett mutatójára, a Network Value to Transaction (NVT) mutatóra hivatkozva elmondta, hogy a Bitcoin NVT ára egyértelmű árnövekedést mutatott annak ellenére, hogy az S&P az utóbbi napokban erősen visszaesett.

Az NVT mutató a Bitcoin esetében a hagyományos tőkepiac P/E arányához hasonlítható. Mivel azonban a Bitcoin szó szerinti értelemben nem rendelkezik bevétellel, Woo a P/E  értékeket a piaci kapitalizációra  (a Bitcoin market cap) és napi USD on-chain tranzakció volumenre cserélte.

Két nappal ezelőtt a Bitcoin NVT ára elérte minden idők legmagasabb pontját, 11 000 dollár felé kúszott.

A Bitcoin mint ‘biztonságos menedék’

Woo hozzátette, hogy a mutatók azt sugallják, hogy a Bitcoin visszakövetelheti ‘biztonságos menedék’ státuszát, ha a részvények tovább zuhannak:

“Amit ez a teszt bemutat, az az, hogy ha a részvények összeomlanak, akkor a Bitcoin, amit nagy elfogadási s-görbéje hajt, egyre több tőkét vonz be, és tökéletesen jó ‘biztonságos menedék’ eszközként szolgál.”

Október 26-án a Morgan Creek Digital társalapítója, Anthony Pompliano azt állította, hogy „a Bitcoin a végső biztonságos menedék, és a piac ezt most bizonyítja is”. Hozzátette, hogy a Bitcoin „nem is lehetne jobban korrelálatlan” a tőzsdével.

Nem mindenki ért egyet azonban azzal a véleménnyel, hogy a Bitcoin bármiféle függetlenedése elkezdődött volna. Scott Melker elemző májusban azt tweetelte, hogy a részvények és a Bitcoin „most sem nem állnak összefüggésben, és korábban sem álltak”.

A múlt hét elején a kriptogbefektető, Chris Dunn azt emelte ki, hogy negatív összefüggés van a részvények és a BTC között. Ez arra késztette Woo-t, hogy ismételje meg Bitcoinról alkotott álláspontját, miszerint a Bitcoin a hagyományos eszközök biztonságos alternatívája:

„Van benne logika, hogy a BTC továbbra is korrelál a rövidtávúi kereskedés esetében; de hosszabb távon nem. A Bitcoin biztonságos menedék, csak eltorzítja ezt a tényt, hogy kockázatos, vagyis nagyon új. ”

Néhány elemző azonban úgy véli, hogy a BTC és az S&P 500 közötti összefüggésbe való túlzott belemélyedés veszélyes lehet. Michaël van de Poppe elemző elmondta, hogy amikor a dolgok keszekuszává válnak, mint idén márciusban, „minden korreláció általában egy irányába halad”. Hozzátette:

„Azóta az arany, az ezüst és a Bitcoin is ellenáll a lefelé irányuló mozgásoknak, és erőt mutat a részvénypiacokon kívül. Ne ragaszkodj ezekhez a korrelációkhoz.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.