A Grayscale igyekszik nyugtatni a befektetőket, miután a testvércége sürgősségi finanszírozást kér

A Grayscale, a világ legnagyobb nyilvánosan jegyzett kriptoalapjának kibocsátója szeretné megnyugtatni a befektetőket, hogy a termékei mögött álló digitális eszközök biztonságban vannak.

A vállalat a Digital Currency Group (DCG) tulajdonában van, amelyet a befektetők most árgus szemekkel figyelnek, miután a DCG másik leányvállalata, a Genesis Global Capital állítólag 1 milliárd dolláros sürgősségi hitelt kért a múlt héten az FTX összeomlását követően.

“A Grayscale digitális eszközökkel kapcsolatos termékek állományai biztonságban vannak” – közölte a vállalat november 18-án.

A 10,5 milliárd dolláros kezelt vagyonával a GBTC a vállalat legnagyobb alapja. A Grayscale azzal próbálja eloszlatni az aggodalmakat, hogy a GBTC-t fedező Bitcoin likvid és nem használják más célra. A Grayscale további jelentős befektetési termékei közé tartozik az ETHE, amely 3,7 milliárd dollárnyi ETH-t kezel, valamint az Ethereum Classic Trust, amely 231 millió dollárnyi ETC-t tart.

A Coinbase letétkezelő

A Coinbase tartja a Grayscale alapjai mögött álló digitális eszközöket. “Soha, sem közvetlenül, sem közvetve nem fogjuk kölcsönadni, elzálogosítani vagy hitelbe adni a Grayscale termékek alapjául szolgáló digitális eszközöket” – olvasható a Coinbase által november 18-án közzétett dokumentumban.

A Grayscale a Twitteren is kap hideget-meleget, miután megosztotta a biztonsági gyakorlatát. “A Coinbase gyakran végez on-chain érvényesítést” – írta a Grayscale, hozzátéve, hogy biztonsági aggályok miatt nem tudja nyilvánosan bebizonyítani, hogy a Coinbase megfelelő kontrollt gyakorol az eszközök felett.

Anthony Sassal, egy Ethereum befektető nem érti ezt. “Ez úgy hangzik, mintha puszta ügyvédi beszéd lenne olyan emberektől, akiknek fogalmuk sincs arról, hogyan működnek a blokkláncok” – tweetelte válaszul. “Egy cím közzététele és egy olyan üzenet aláírása, amely bizonyítja a cím tulajdonjogát, nem jelent biztonsági aggályt”.

A Grayscale és a Coinbase nyilatkozatai egy olyan időszakban érkeznek, amikor a befektetők idegesek minden átláthatatlanság miatt, mert pontosan tudni akarják, hogy valójában ki mit birtokol. Ugyanis rengeteg probléma van most számos vállalattal, például a BlockFi és a Genesis hitelező részlege is szüneteltette az ügyfelek pénzkivonását.

Likviditási válság

A szüneteltetett kifizetések következménye az, hogy nincs elég likvid pénzeszköz az ügyfelek eszközigényeinek fedezésére. Miután a Grayscale egy olyan vállalat, amely több milliárd dollárnyi kriptóállományért felelős, elméletileg nagyon könnyen ő is ilyen kifizetési problémával szembesülhet. Az aggodalmakat fokozhatta a Wall Street Journal cikke is, amely arról számolt be, hogy a Grayscale testvérvállalata, a Genesis sikertelenül kért 1 milliárd dolláros hitelt.

GBTC diszkont

Közben egy másik tény is arra kényszeríthette a Grayscale-t, hogy a piacokat megnyugtató bejelentéseket tegyen. A YCharts szerint ugyanis a GBTC részvények 42,7%-kal kevesebbet érnek, mint a tényleges mögöttes BTC.

GBTC diszkont

A magas diszkont feltehetően azért alakult ki, mert a befektetők adják el a GBTC-t, mert félnek, hogy a mögöttes eszközök nem lesznek elérhetőek.

Mivel a GBTC nem tőzsdén kereskedett alap (ETF), hanem egy tröszt, nincs alapkezelő, aki aktívan vásárolja és eladja a pénzügyi termék mögöttes eszközeit a keresletnek megfelelően.

Ehelyett az akkreditált befektetők a GBTC-t a BTC aktuális értékén, az úgynevezett nettó eszközértéken (NAV) vásárolják meg. A Grayscale ezután a befektetők fiatvalutájával vásárol BTC-t. Ezek a befektetők hat hónapos zárolás után eladhatják a GBTC-részvényeket. Ez az üzlet nagyon nyereséges volt, ugyanis az értékpapírral felárral kereskedtek a mögöttes BTC-hez képest.

Amikor a GBTC iránt nagyobb a kereslet, mint a mögöttes BTC iránt, az értékpapírral felárral kereskednek a mögöttes kriptovalutához képest. Amikor a GBTC iránt alacsonyabb a kereslet, mint az alapul szolgáló BTC iránt, akkor az értékpapír diszkonttal lehet megvenni. Ez van GBTC esetében 2021. eleje óta. A Grayscale a múltban már többször is megpróbálta a GBTC-t ETF-é alakítani. Júliusban be is perelte a SEC-t, amiért az elutasította az erre irányuló kérelmét.