Az Ethereum Merge komoly veszteséget hozott a bányászoknak

A kanadai bányászcég elindítja a nagy teljesítményű számítási felhő üzletágát, amely 25-ször jövedelmezőbb, mint a bányászat.

A Hive Blockchain kriptobányászati cég pénzügyi negyedéves eredménye veszteséges lett a harmadik negyedévben, ugyanis az Ethereum blokklánc proof-of-stake validációra való átállása mintegy 50%-kal csökkentette a bevételét és a bruttó bányászati árrést.

A vancouveri székhelyű cég 90 millió dolláros, azaz részvényenként 1,09 dolláros nettó veszteséget jelentett a december 31-én zárult negyedévre, szemben az egy évvel korábbi 51,2 millió dolláros, azaz részvényenként 0,66 dolláros nyereséggel. – áll a keddi közleményben. Az előző három hónapban 37 millió dolláros, részvényenként 0,45 dolláros veszteséget könyvelt el.

Hive

A 2022-es év utolsó három hónapja volt az első negyedév, amikor a Hive nem bányászott már Ethereumot a szeptemberi “Merge” upgrade után. A Merge véget vetett az Ethereum blokklánc proof-of-work konszenzusos mechanizmusának, és átálltak a proof-of-stake eljárásra. A Hive bevételeit a Bitcoin nyomott ára is sújtotta.

A Hive a korábban Ethereum bányászására használt grafikus kártyáinak egy részét más kriptotokenek bányászására használja ma már. A vállalat új stratégiája azonban magában foglalja a HIVE Performance Cloud elindítását is. Ez a GPU-kat a kriptobányászaton kívüli más nagy számítási teljesítményű munkák és operációk támogatására fogja majd allokálni.

“Ez technológiai vállalatként az eddigi képességeink fejlődését jelenti, és új korszakot nyit a HIVE technológiai szolgáltatásainak kínálata terén.” – mondta a közleményben Aydin Kilic, a Hive vezérigazgatója, aki január 17-én vette át a vállalat irányítást.

A jelenlegi piaci körülmények között a felhő szegmens 25-ször jövedelmezőbb, mint a kriptobányászat, ha megawattóránként vagyis áramfogyasztásonként mérjük dollárban a bevételünket, közölte a Hive kedden. A Hive éves szinten 1 millió dolláros bevételre számít ebben az új üzletágában.