A hondurasi különleges zóna hivatalosan is elismeri a Bitcoint, mint elszámolási egységet

Kevesebb mint két évvel a BTC Price BTC Price törvényes fizetőeszközként való elfogadása után, a hondurasi Roatan különleges gazdasági övezetében található Próspera, hivatalosan is elismerte a Bitcoin-t, mint elszámolási egységet. Ez azt jelenti, hogy mostantól használható az áruk és szolgáltatások piaci értékének mérésére.

Jorge Colindres, Próspera adóügyi biztosa szerint a fejlesztés a térségben élő magánszemélyek pénzügyi és monetáris szabadságát bővíti.

A fejlesztés élén Jorge Colindres, a Próspera Zóna foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési zóna (ZEDE) megbízott vezetője és adóügyi biztosa áll.

Az X-en (korábban Twitter) január 7-én közzétett bejegyzésében Colindres azt mondta a szándék az volt, hogy nagyobb pénzügyi szabadságot biztosítsanak az övezetben élő magánszemélyeknek és működő vállalkozásoknak.

A @ProsperaZEDE-nél hiszünk a pénzügyi és monetáris szabadsághoz való jogban. Az embereknek szabadon kell tudniuk tranzakciókat végrehajtani, könyvelésüket és adóbevallásukat az általuk szabadon választott pénznemben végezniük.

A fejlesztés célja és lényege, hogy a BTC pénz egységként legyen használható a különböző áruk és szolgáltatások piaci értékének mérésére a Próspera övezetben.

A Colindres azonban közölte, hogy jelenleg a technológia problémák miatt nem tudják végrehajtani a ” BTC adófizetési eljárást”, hivatkozva az e-kormányzati rendszer korlátaira, valamint néhány külső szabályozási kérdésre.

Egyelőre a Bitcoint választó szervezetek adókötelezettségeit a belső számviteli célokra BTC-re vonatkoztatva határozzák meg. Viszont a hatóságnak amerikai dollárban vagy hondurasi lempirában jelentik.

Amint a problémákat áthidalják egy megfelelően működő rendszerrel, a szervezetek az adókötelezettségeket BTC-ben fogják jelenteni (és a megfelelő összegeket befizetni) a Próspera ZEDE-nek.

A Próspera ZEDE 2020 májusában indult útjára Roatan egyik északi szigetén. A régió 2022 áprilisában elfogadta a BTC-t törvényes fizetőeszközként. Körülbelül hét hónappal azután, hogy Honduras szomszédja, El Salvador 2021 szeptemberében az egész országban törvényes fizetőeszközzé tette a kriptoeszközt.

Colindres a közelmúltban a Próspera ZEDE-t Latin-Amerika egyik “legversenyképesebb speciális rezsimjének” nevezte. Szerinte hároméves fennállása alatt több mint 100 millió dollárt kapott, és több mint 3000 munkahelyet teremtett országszerte.