A hozamvadászok zsákolják a pénzt, de az okosszerződéseket nem értik

A hozamvadászok (yield farmers) többsége nem tudja, hogyan kell értelmezni azokat a potenciálisan kockázatos okos szerződéseket, amelyek a decentralizált pénzügyi (DeFi) ökoszisztémát megalapozzák – de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy óriási profitot szerezzenek.

A CoinGecko kriptopiaci adataggregátor szervezet nyilvánosságra hozta kutatási eredményeit, melyben 1 347 felhasználóját kérdezte meg a hozamvadászatról. Arra az eredményre jutott, hogy a válaszadók 93%-a állításuk szerint legalább 500%-os pénzügyi hozamot ért el.

A felhasználók körülbelül fele azonban jelenleg kevesebb, mint 1 000 dollárral gazdálkodik. A magas tranzakciós díjak komoly gondot jelentenek a közösségben, annak ellenére, hogy a felhasználók háromnegyede továbbra is hajlandó több mint 10 USD-t fizetni tranzakciónként.

Míg csupán a felmérés válaszadóiból 314-en jelezték, hogy korábban foglalkoztak hozamvadászattal, ennek ellenére ma még mindig az 59%-uk folytatja ezt a tevékenységet.

Az ágazat „elfajzott” reputációjának ellenére a felmérés megállapította, hogy a tipikus hozamvadászok meglehetősen megfontolt kriptobefektetőknek számítanak. A megkérdezettek 68%-a azt válaszolta, hogy nem használja ki pozícióját a kockázat minimalizálása érdekében. 49%-a pedig nem hajlandó befektetni nem auditált protokollokba.

A DeFi-felhasználók csupán 40%-a állította, hogy képesek értelmezni azokat az okos szerződéseket, amelyek az általuk használt protokollok alapját képezik.

Globális eloszlás

A hozamvadászat globális jelenség. A farmerek 31%-a Európában található, ezután pedig következik Ázsia 28%-kal, Észak-Amerika 18%-kal, Afrika 10%-kal, Dél-Amerika 7%-kal és Óceánia 4%-kal.

hozamvadászok területi eloszlása

Forrás: CoinGecko

A farmerek körülbelül 90%-a férfi, 34%-uk 30 és 39 év közötti, míg 25%-uk a húszas éveiben jár.

Több hozamvadászoknak van Ethereumja (82,7%), mint Bitcoinja (74%). A farmerek 25,6%-ának van a birtokában LINK tokenje, ezt követi a Polkadot, amit a farmerek 19,95% -a birtokol, Tron-t 17,3%-uk használ, Litecoin-t pedig 15,7%-uk.

hozamvadászok

Forrás: CoinGecko

Annak ellenére, hogy a DeFi számos projektje a jutalmakat governance tokenek formájában osztja ki, a felhasználók csupán 11%-a fejezte ki vágyát arra vonatkozóan, hogy valóban részt vegyenek a protokollok irányításban. A megkérdezettek 54%-a elsődlegesen arra törekszik, hogy tokenjeit megtartsa, míg 32%-uk az azonnali eladás céljából gazdálkodik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük