Mi áll a Chainlink meteorszerű emelkedésének a hátterében?

A Chainlink (LINK) meteorszerű gyorsasággal növekedett idén, és a piaci kapitalizáció alapján az öt legnagyobb kriptoeszköz közé került. A decentralizált pénzügyi térből (DeFi) és a Google-tól származó adatok alapján próbáljuk most megfejteni, hogy mi állhat a jelenség hátterében.

Az elmúlt pár napban a Chainlink újabb masszív 30%-os növekedést tapasztalt (más DeFi tokenek mellett, mint például az SNX és az MKR), ami úgy tűnik, hogy kapcsolódik a hozamgazdák igényeihez, akik megpróbálnak lecsapni a most hájpolt új protokollal rendelkező YAM tokenekre.

2020-ban eddig az ötödik helyért folytatott csatában több kriptovaluta is versenyzik: Bitcoin Cash (BCH), a Bitcoin SV (BSV), a Litecoin (LTC), a Cardano (ADA) és a LINK.

Az utóbbi azonban jóval a többi versenytárs után szállt be versenybe. A LINK azonban azóta csak erősödik, és végül e cikk írása idején az ötödik helyre került.

A Chainlink egész évben folyamatosan jön elő új partnerségekkel és integrációs bejelentésekkel. Útja azonban nem volt problémamentes. Volt egy kétes jelentés, amit a Zeus Capital írt, és ami a Chainlink-et csalónak nevezte, és a Wirecard kriptós verziójának hívta. Zeus azt is állította, hogy rövid pozíciót épít a LINK-ben 99%-os profitcéllal.

Az oracle projekt sikere azonban további versenyt hozott. Friss jelentések szerint egy jelentősebb kriptotőzsde, az OKEx beszáll az oracle játékba. A verseny és a kritikusok ellenére a token ára tovább emelkedik. Miért?

A LINK ára tovább emelkedik

A decentralizált pénzügy tombol és erőtől duzzad ebben az évben. Néhányan már az ICO-buborékhoz is hasonlították. Az Ether DeFi-ben rögzített teljes értéke a június közepi alig több mint 1 milliárd dollárról 4,5 milliárd dollárra nőtt augusztus elejére.

A legtöbb, ha nem az összes, DeFi-alkalmazás valamilyen típusú áradat hírfolyam csatornát (price data feeds) igényel. A robusztus, lehetőleg decentralizált hírfolyam csatorna elengedhetetlen a legtöbb DeFi alkalmazás működéséhez és biztonságához. Az ilyen hírcsatornák hiánya számos jól dokumentált vitát eredményezett már. Mivel a Chainlink a legismertebb játékos ezen a téren, ezért a legtöbbet nyerheti a DeFi tér növekedéséből.

A Google Trends adatai szerint a Chainlink iránti érdeklődés az USA-ban és világszerte az eddig elért legmagasabb értéken áll. Az általános piaci hangulat fontos szerepet játszik a kriptoárak dinamikájában. A Bitcoin iránti (BTC) érdeklődés 2017. végén tetőzött, amikor ára elérte a mindenkori rekordot – ugyanazon forrás szerint -, a 20 000 dollárt.

Így úgy tűnik, hogy két eltérő adatforrás legalább részben magyarázza a LINK növekedését. A Framework Ventures társalapítója és egy korai Chainlink befektető, Michael Anderson áprilisban azt nyilatkozta, hogy várakozásai szerint a LINK a közeljövőben 25 dollár fölé emelkedik. Ez akkor eléggé elrugaszkodottnak tűnt a valóságtól. A LINK ára akkoriban 4 dollár alatt volt. Ma a nagyjából 17 dolláros árfolyamával közeledik az előrejelzett 25 dolláros értékhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.