Furcsa dolgok történnek a Huobi kriptotőzsde körül

A Huobi problémái

Már többször írtunk a Huobi Grouphoz tartozó Huobi kriptotőzsde szárnyalásáról, amely most már a piac egyik legnagyobb szereplőjévé nőtte ki magát. Tegnap azonban olyan hírek kezdtek el terjedni a közösségi platformokon és kriptókkal foglalkozó portálokon, hogy a cég üzemeltetési vezetője, Robin Zhu ellen nyomozást indított a kínai rendőrség. Felröppent az a hír is, hogy Zhut és több Huobi dolgozót őrizetbe is vettek. Egy kínai állami napilap szeptemberi elemzése szerint a kriptovalutákat minden évben sok milliárd jüan átmosására használják különböző csoportok. Ez pedig komoly veszélyt jelent a pénzügyi stabilitásra és biztonságra a lap újságírója szerint. És nem ez az első ilyen történet Kínában, emlékezzünk rá, még október 15-én az OKEx kriptotőzsdén függesztették fel a kriptovaluták kifizetését. Aztán az alapítót, Mingxing Xut őrizetbe is vették a rendőrök. Jelenleg erről a sztoriról többet nem tudni, mert a nyomozás még mindig zajlik.

De mi történik pontosan?

Visszatérve a Huobira, sok ügyfél kezdett el panaszkodni arról is, hogy nem tudnak kriptovalutákat vásárolni és pénzt kiutalni a Huobiról. Nem sokkal a hírek felröppenése előtt egyes kriptoelemzők furcsa tranzakciókat figyeltek meg a Huobinál. A Whale Alert szerint összesen 120 millió Tether (USDT) került ki a kriptotőzsdéről, nagy része a Bitfinexre és egy 20 milliós összeg pedig az FTX-re. Ezzel párhuzamosan viszont 434 millió USDT került vissza a Huobira, nagyrészt ismeretlen tárcákból és a Bitfinexről. Nagyjából ez volt az összefoglalója annak, ami elkezdett keringeni a közösségi platformokon a Huobi kriptotőzsde vonatkozásában.

Ezzel szemben a Huobi Global Twitter-fiókján tett közzé egy üzenetet, amely szerint semmi nem igaz abból, hogy Robin Zhut őrizetbe vették volna. Sőt, a Huobi szerint semmiféle nyomozás nem indult, így mindenki biztonságban tudhatja pénzeszközeit a cégnél.

További furcsaságok avagy pletykák

Ez azonban már nem nagyon segített, a felhasználók komoly összegekben kezdték el kiszedni pénzüket a Huobitól, valószínűleg nem szeretnének még egyszer ugyanabba a cipőbe kerülni, mint az OKEx felhasználói. Ott ugyanis az ideiglenes felfüggesztés óta nem lehet tudni, hogy mikor lehet hozzáférni a befagyasztott forrásokhoz. A fentebb említett 434 milliós USDT-s utalás is valószínűleg azért történt, hogy ezzel próbálják nyugtatni a kereskedőket.

Robin Zhu

Forrás: hbg.com

Érdekességként felmerült az is, hogy alig néhány órával a letartóztatásról szóló hírek előtt, a Huobi kriptotőzsde közzétett egy üzenetet, amely szerint többkulcsos rendszert használ a kiutalásokhoz. Azaz a felhasználók nincsenek egyetlen kulcstulajdonosnak kiszolgáltatva. A hír esetében sajnos sok a bizonytalanság és az ismeretlen tényező, de tény, hogy a kriptovilág egy része most aggódó szemekkel figyeli Kínát.