Felfüggesztette az OKEx a lehívásokat, a bitcoin 2,5%-ot esett

Az OKEx kínai kriptotőzsde hongkongi idő szerint október 16-án 11 órakor felfüggesztette a kriptovaluta/digitális eszköz lehívásokat. A hír hallatán a bitcon ára 2,5%-ot esett. A kriptotőzsde azzal magyarázta a lehívások szüneteltetését, hogy a rendőrség az egyik ügyfelüknél vizsgálatot folytat.

Bár a vállalat Máltán van bejegyezve, számos kínai lakossági befektetőt szolgál ki. A Huobi, a Binance és az OKEx a három legnagyobb kínai kriptotőzsde. A cég a hivatalos közleményében azt írta, hogy “az egyik magánkulcs tartónk jelenleg egy közbiztonsági kormányhivatallat működik együtt. Nincs kapcsolatunk az érintett magánkulcs birtokosával.”

Emiatt felfüggesztették a lehívásokat, de azzal nyugtatták meg az ügyfeleket, hogy az OKEx más funkciói továbbra is elérhetőek, illetve a leállás nem veszélyezteti az OKEx eszközeinek biztonságát.  Később úgy tűnt azonban, hogy a tőzsde az OTC kereskedést is leállította. Kína az utóbbi időben rászállt az OTC-kre, így a szolgáltatás szüneteltetésének valószínűleg az új kínai szabályozás lehet az oka. A kínai közösségi médiában a leállás azonban kisebb pánikot váltott ki. A tőzsdével kapcsolatban a WeChat-en és a Weibo-n egyre több pletyka látott napvilágot. Sokan a tőzsde szabálytalanságaira fogták a lehívás szüneteltetését.

A bitcoin (BTC) a hírekre reagálva közel 2,5%-ot esett, míg az OKEx natív tokenje, az OKB 15%-ot. Órákkal a bejelentés előtt a Whale Alert on-chain tranzakciófigyelő szolgáltatása számos nagy átutalást észlelt az OKEx és több ismeretlen tárca között.

Colin Wu, a pekingi riporter, aki a WeChat @wublockchain oldalon írt, azt állította, hogy a vizsgálat pénzmosással állhat összefüggésben.

“A kínai kormány a pénzmosás visszaszorításán dolgozik. A telekommunikációs csalásokhoz kriptovalutát használtak, így a centralizált tőzsdék most nagy veszélyben vannak.”