A japán központi banknak készen kell állnia egy digitális jen bevezetésére

A japán központi banknak készen kell állnia egy digitális valuta kibocsátásra, ha a helyzet úgy kívánja, nyilatkozta Masayoshi Amamiya jegybankelnök.

“A technológiai innováció sebessége nagyon gyors. Attól függően, hogy a dolgok miként alakulnak ki az elszámolási rendszerek világában, Japánban a CBDC-k [központi banki digitális valuták] iránti igény növekedhet. Fel kell készülnünk a válasszal, ha ez bekövetkezik” – mondta Amamiya egy csütörtökön tartott szemináriumon, írta a Reuters.

Amamiya kommentárja a japán központi bank egyik legfajsúlyosabb nyilatkozattétele a digitális valuták ügyében és érdekes kontrasztot kínál a jegybankelnök korábbi nyilatkozataival szemben. Nemrégiben ugyanis még azt állította, hogy a CBDC-k “helyettesítik a magánbetéteket, ami ronthatja a kereskedelmi bankok hitelcsatornáit, és negatív hatással lehet a gazdaságra.”

Japánnak nincs azonnali terve egy digitális jen bevezetésére, de Amamiya szerint több tényezőt is vizsgálat alá vesznek, hogy kiderítsék, egy potenciális bevezetés milyen hatással lehet a monetáris politikára.

A Bank of Japan hónapok óta kutatja a digitális valutákat. Pár héttel korábban a BoJ csatlakozott egy központi banki munkacsoporthoz, az Európai Központi Bankkal, Bank of Englanddal, a kanadai és más jegybankokkal együtt, amik a digitális valutákat vizsgálják.

A japán kormányzó Liberális Demokrata Párt szintén dolgozik egy javaslaton, amely a digitális valuta kibocsátására irányul. “Kína digitális jüan kibocsátására készül, tehát intézkedéseket javasolunk az ilyen kísérletek kompenzálására” – mondta a múlt héten Norihiro Nakayama, a párt tagja és parlamenti külügyminiszter-helyettes.

Érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.