A világ hat vezető központi bankja közösen vizsgálja egy digitális valuta bevezetésének lehetőségét

Kanada, Egyesült Királyság, Japán, az Európai Unió, Svédország és Svájc központi bankjai létrehoztak egy munkacsoportot a Nemzetközi Elszámolási Bankkal (BIS) közösen, hogy megvizsgálják egy központi banki digitális valuta (CBDC) kibocsátásnak lehetőségét.

A Bank of England (BoE) január 21-én publikált közleménye szerint a fent említett intézmények megosztják tapasztalataikat más csoporttagokkal a CBDC-k esetleges felhasználási eseteiről. Így ír a BoE:

A csoport értékelni fogja a CBDC-k felhasználási eseteit: gazdasági, funkcionális és műszaki tervezési választásait, ideértve a határokon átnyúló interoperabilitását, valamint a feltörekvő technológiákkal kapcsolatos ismeretek megosztását. Szorosan együttműködik az érintett intézményekkel és fórumokkal – különösen a Pénzügyi Stabilitási Tanáccsal és a Kifizetések és Piaci Infrastruktúrák Bizottságával (CPMI).

A kutatócsoport társelnökei a BIS Innovation Hub vezetője, Benoît Cœuré és Jon Cunliffe, a Bank of England helyettes elnöke és a Kifizetések és Piaci Infrastruktúra Bizottságának elnöke. A csoport a résztvevő központi bankok és a BIS vezető képviselőiből áll.

2020-ban rákapcsolnak a központi bankok a digitális valuta fejlesztésekre

Világszerte számos központi bank kezdett bele a digitális valuták különféle formáinak kutatásába, néhány kísérleti stádiumban, más már bevezetés előtti fázisban van.

A hónap elején Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke jelentette ki, hogy az Európai Központi Bank támogatja a CBDC kidolgozására irányuló erőfeszítéseket. Az EKB egyik kutatócsoportja néhány hónappal ezelőtt pedig egy meglehetősen érdekes koncepciót vázolt fel egy esetlegesen bevezetendő digitális valutára.

Amíg a központi bankok többsége még csak munkacsoportjain keresztül foglalkozik a CBDC-k témájával, addig a kínai jegybank nemrégiben bejelentette, hogy befejezte a digitális jüan tervezését és tesztelését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük