A JPMorgan szembemegy a világgal és készpénzt halmoz fel

Úgy tűnik, hogy amíg gyakorlatilag az összes tőkepiaci szereplő a vészjóslóan a fejünk felett lógó elszabaduló inflációtól rettegve aranyat, kriptovalutát, kötvényeket, részvényeket, bármit is megvesz, amiben értéktartó befektetési lehetőséget lát,, hogy szabaduljon az értékéből egyre gyorsabban veszítő készpénztől, van, aki pont az ellenkező irányban lát fantáziát. Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója a napokban bejelentette, hogy a befektetési bank és világhírű elemzőszervezet készpénz felhalmozással védekezne a növekvő infláció ellen.

Hogy mi ebben a logika? Mert bizony tényleg lehet fantázia az elgondolásban, amennyiben az államkötvény piacokat nézzük. Dimon úgy vélekedik, hogy az átlagnál jóval magasabb infláció még évekig velünk fog maradni, így elkerülhetetlen lesz, hogy az amerikai Federal Reserve sorozatos kamatemeléseket eszközöljön. Amennyiben pedig ez megtörténik, akkor ugyanazt a pénzmennyiséget a jövőben kedvezőbb kamatozással lehet majd amerikai államkötvényekbe lekötni, mint ma.

Fontos háttérismeret a témakörben, hogy az államkötvény piac fordított elven működik, mint a hagyományos árupiac. Míg az árupiacon az infláció csökkenti a pénz vásárlóerejét, hiszen adott mennyiségű pénzért kevesebb mennyiségű árut kapunk, addig az államkötvény piacon az infláció közvetett hatásai miatt növelheti is az ugyanazon pénzmennyiséggel nyerhető kamatbevételt.

A készpénzfelhalmozás azért különösen érdekes, mert szintén a JPMorgan elemzése szerint a bitcoin árfolyama 5 éven belül akár a 146,000 dollárt is elérheti.

Persze nyilván érthető is a JPMorgan készpénz preferenciája, 500 milliárd dollárt nem lehet csakúgy bitcoinba fektetni, hogy a kockázatkezelés miatti diverzifikációról ne is beszéljünk.

Fordított logika a különcködés alapja

Az államkötvények kibocsátása egyszerű licit alapján történik; A FED egy 100 dollár névértékű, 10 év múlva lejáró kötvényt kíván a piacra dobni, ami majd 10 év múlva biztosít 100 dollárt a tulajdonosának, a befektetők pedig a jelen pillanatban tehetnek ajánlatot a kötvény megszerzéséért. Amennyiben úgy vélik, hogy a 100 dollár 10 év múlva kevesebbet fog érni, úgy egyre alacsonyabb és alacsonyabb ajánlatok fognak érkezni a kötvényre. Így, ha valaki jó időben, az inflációs félelmek tetején alacsony áron nagybevásárol kötvényekből, majd később az infláció normalizálódik és a 100 dollár 10 év múlvai értéke kevésbé csökken az előzetes várakozásokhoz képest, akkor nagyon szép haszonra tehet szert.

Egyre több piaci szereplő tartja elkerülhetetlennek a Federal Reserve kényszerű alapkamat emelését, miután Janet Yellen a FED vezetője, a COVID alatti folyamatos teljesen esztelen pénznyomtatással cselesen sarokba szorította a saját intézményét, miközben a GME-hez és a Dogecoinhoz hasonló veszélyes lufik létrejöttét is nagyban elősegítette.

Jamie Dimon szavaival élve: “Ha megnézitek a pénzügyi mérlegünket, már több mint 500 milliárd dollárt gyűjtöttünk össze, és még jelenleg is folyamatosan gyűjtünk, azért, hogy szép türelmesen a közeljövőben a jelenleginél kedvezőbb kamatozás mellett fektessük azt államkötvényekbe. Én biztos vagyok benne, hogy az infláció még évekig velünk marad, mi pedig teljes mértékben fel vagyunk erre készülve.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük