JPMorgan: a bitcoin az arany alternatívájaként 146 000 dollár lehet

A JPMorgan befektetési bank hosszú távon 146 000 dollár feletti bitcoin árcélt jósolt. “A kriptopénz népszerűsége folyamatosan növekszik és joggal mondhatjuk azt, hogy az arany alternatívája” – jegyezték meg a JPMorgan stratégái a Bloomberg-nek.

Az arany, mint alternatív pénznem kiszorítása hosszú távon nagy előrelépést jelent a bitcoin számára. A Bitcoin jelenlegi 575 milliárd dolláros piaci kapitalizációjának 4,6-szeresére kellene emelkednie – ebben az esetben 146 000 dollárnak kellene egyetlen BTC-nek lenni – azért, hogy a magánszektor teljes aranybefektetésének megfeleljen, legyen az aranyrúd, érme vagy tőzsdén kereskedett alap”– mondták hétfőn Nikolaos Panigirtzoglou vezetésével a bankóriás elemzői.

A szakértők szerint a bitcoin áringadozásainak csökkennie kellene ahhoz, hogy az intézményi befektetők nagy összegeket fektessenek a kriptovalutába. A stratégák hozzátették azt is, hogy a 146 000 dolláros BTC árfolyamot nem 2021-re prognosztizálják. Habár a bitcoin 2020-ban kilőtt és 300%-kal emelkedett az ára, 2021 első napjaiban pedig újabb rekordot döntött 34 420 dolláron, a már említett 146 000 dollár egy hosszú távú folyamat eredménye lesz. A JPMorgan jelenleg a spekuláció jeleit látja.

Több intézményi befektető fektetett be a vezető kriptovalutába, vagy azt nyilatkozta, hogy fontolóra veszi a források bitcoinba áramoltatását. Míg egyesek azzal érvelnek, hogy a kriptovaluta fedezetet kínál a dollár gyengülésével és az inflációs kockázattal szemben, mások szerint a lakossági befektetők és a trendeket követő alapok fenntarthatatlan buborékot generálnak.

“Bár nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy a jelenlegi spekulatív mánia tovább növeli a bitcoin árfolyamát az 50 000 – 100 000 dollár közötti tartomány felé, mégis úgy gondoljuk, hogy az ilyen árszintek fenntarthatatlanok.”

További érdekes cikkeink: