A kínai hatóságok listáján a bitcoin még mindig nincs az első tízben

Nemrégiben a kínai Információs és Iparfejlesztési Központ (CCID), amely az ország Ipari és Információs Technológiáért Felelős Minisztériumának égisze alatt működik, közétette 20. alkalommal a kriptovaluták rangsorát. A listát korábban Globális Nyílt Blokklánc Technológia Értékelő Index (angol rövidítéssel GPBTAI) néven is ismerhettük. Ez a hír valószínűleg nem durrant volna olyan nagyot, viszont meglepő módon a bitcoin még mindig nem tudott bekerülni a legjobb tízbe a kínai hatóságok listáján . Bár meglepetésnek túlzás ezt nevezni, hiszen eddig még sosem sikerült ez a kriptók ősatyjának.

A kínai hatóságok listáján nem nagyon változott az éllovasok helyzete

Továbbra sem ismert, hogy mi alapján rakják össze a rangsort, de azt azért a CCID megosztotta, hogy három indexet használnak a besorolás elkészítésééhez. Ezek a technológiai alapok, használhatóság és kreativitás. A Bitcoin.com is beszámolt róla, hogy a szárnyaló bitcoin egyre jobban fel tud jönni a kínai hatóságok listáján, most már egészen a 11. helyre kúszott fel a korábbi 14. pozícióhoz képest. Ez nagy eredmény, hiszen amikor 2018. májusában elindult az egész GPBTAI, akkor még valahol a 37-es lista végén szerepelt mindannyiunk kedvenc BTC-je. A listát továbbra is az EOS vezeti, az Ethereum, az IOST és a TRON előtt.

Az EOS vezető helye már nem is vezetés, hanem inkább dominancia, amióta van ez a lista, azóta uralják. A korábbiakhoz képest a NEO helyett a Dash tudott belépni a legjobb ötbe. Mögötte szorosan a Bitshares és a Cosmos jön.

Forrás: ccidnet.com

A bitcoin a lista készítői szerint azért szerepel ennyire hátul, mert nagyon alacsony pontot kapott a technológiájára vonatkozóan (“basic tech”-nek minősítették). Emellett a használhatósága is bőven a fentebb említett top-kriptók mögött kullog, hiába szárnyal egyébként a kriptók piacán. És az is kiderült ezúttal, hogy a technológia 65%-ban felel a végső pontszámért, a használhatóság 20%-ot nyom a latban és a maradékot adja a kreativitás. A CCID jelentése pont akkor jött ki, amikor a bitcoin ára átlépte a hihetetlennek tűnő 17 ezer dollárt. Köszönhetően a gyengébb amerikai dollár indexnek és a piac jelenlegi felfokozott állapotának.

A tökéletes befektetés

Ebben az állapotban most mindenki nagyon a profitra hajt és gyorsan szeretne nyereséget realizálni. Ráadásként pedig a bitcoin egyre inkább elfogadott. Legutóbb épp a PayPal emelte be szolgáltatásai közé, így ügyfelei már adhatnak, vehetnek és tarthatnak is kriptókat a felületen. És hogy még érdekesebb kontextusba helyezzük ezt a 11. helyet, most már egyre több tőzsdén is jegyzett cég fektet be bitcoinba. Gondoljunk bele, amikor a Microstrategies 425 millió dollárért vásárolt bitcoint anno, akkor mindenki nagyot nézett. Most viszont az a 38250 BTC már 640 millió dollárt ér, tehát ez igazán komoly befektetés volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.