A kínai kormány támogatja a maláj „blokklánc város” megépítését

  • 39
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A kínai kormány a híresztelések szerint jelentős támogatással segíti a maláj Malaka-szorosban felépítésre kerülő „blokklánc várost”. A hírt a Cointelegraph nemzetközi kirptovaluta híroldal jelentette be egy velük megosztott sajtóközleményre hivatkozva.

A kínai kormány Malajziában támogatja a blokklánc projektet

A China Wunyi építkezési vállalat és a SWT International Sdn Bhd befektetési hálózat közösen indítják el a projektet a kínai kormány támogatásával. Elsődleges céljuk, hogy Malaka városának fejlesztése során egy blokklánc várost tudjanak megalkotni. Ehhez most kezdetben 120 millió dollárt terveznek összegyűjteni.

A tervek szerint a teljes városi infrastruktúra blokkláncra fog épülni. A lakosok az infrastruktúra megalkotása után minden, a kormány által biztosított szolgáltatást a helyi DMI tokennel tudnak majd kifizetni. De nem csak a helyi lakosokra gondoltak a blokklánc város megtervezésekor. Váltókat is létesíteni fognak Malakában, ahol a turisták és szoros látogatói fiatpénzüket DMI tokenre tudják váltani.

A projekt vezetője, Lim Keng Kai így nyilatkozott a Cointelegraphnak:

„A vállalatunk élvonalbeli blokklánc technológiát használ, ennek beépítés a hagyományos iparba sikeresen világszintű turistaparadicsomot varázsolhat Malajziából. A kormány már megadta nekünk a megfelelő engedélyeket, hogy átalakítsuk a területet, és már számos remek ötletünk van a projekt megvalósítására.”

A felvetés természetesen nagyon izgalmas, és a blokklánc széleskörű felhasználását is jól mutatja. Azonban a kínai kormány már hosszú évek óta terjeszti hatalmát hasonló gazdasági segítségnyújtások keretében. A délkelet-ázsiai országok mindegyikében jelentős kínai befolyást láthatunk – ez a projekt ennek a tendenciának az elmélyülését mutatja.

A kínai kormány támogatja a maláj „blokklánc város” megépítését

A Malaka-szoros ráadásul nagyon fontos hajózási útvonalat jelent, ahol Kína számára egyértelmű, hogy gazdasági hatalmának kiterjesztése a jövőben jelentős előnyöket biztosíthat.

Az elmúlt években Kína főleg azokat az országokat és régiókat létesítette előnyben, amelyek elhelyezkedése stratégiai szempontból volt kedvező vagy nyersanyagban voltak igazán gazdagok. Az utóbbit láthatjuk például Pápua Új-Guinea esetében is. Az elmúlt 7 évben kb. 6 milliárd dollárnyi segélyt és hitelt biztosított az országnak a kínai kormány, illetve a kínai befektetők.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.